Annons
Nyheter

”Varannan kör för fort på bron”

Nyheter • Publicerad 27 juli 2012

KALMARSUND

En ringlande kö över till Öland. 50 knyck istället för 90. Och en hägrande omkörningsfil som möjliggör lite snabbare överfart. Visst är det svårt att motstå?

Annons

Svaret torde vara ”ja” från varannan läsare av Ölandsbladet.

– Våra undersökningar visar att hälften av bilisterna som kör på Ölandsbron kör för fort, och det beteendet leder bara till mer köer, säger Lennart Ivarsson, trafiksäkerhetsingenjör på Vägverket. Flera personer har hört av sig till Ölandsbladet och varit frustrerade över de långa köerna som försinkar en snabb överfart av bron. En del har svårt att förstå varför hastigheten ska sänkas så lågt som ner till 50 kilmoter i timmen, med åsikten att köerna aldrig skapats om folk kunnat köra snabbare.

– Men faktum är den lämpligaste hastigheten vid köbildning som på Ölandsbron är 42 km/h. Då blir det minst luckor i trafiken och generellt kommer flest bilister över så snabbt som det är möjligt, förklarar Ivarsson och tillägger att det finns enormt mycket forskning i ämnet.

– Det är knappast taget i luften att det är så säkert som möjligt på det här viset.

SÄMRE FLÖDE

En speciell sensor som övervakas manuellt anpassar hastigheten på bron med hänsyn till sikt, vindförhållande och dylikt – men framför beroende på trafiktätheten nu på sommaren. Och den jämna och relativt låga hastigheten är bäst både vad gäller olyckshänseende och trafikflöde. Saken är nämligen den att om någon kör i hög hastighet och någon i låg då skapas större luckor mellan trafikanterna, flödet blir sämre, säkerheten bristfällig och fler frustrerade för att det tar lång tid att passera bron.

– Vi vet att varannan person kör för fort på bron och det är så klart ett problem vi vill komma till rätta med, säger Ivarsson.

BESTRAFFAR INTE

Utrustningen som mätt upp hastighetsöverträdelserna på bron går inte att använda för att bestraffa bilister. Det görs bara av polisen med olika kontroller vid bron.

– Men det handlar ju om respekt för andra människor, om allas säkerhet, säger

Annons

Adriano Maglica, planeringsansvarig för Ölandsbron. Han konstaterar dock att folk ofta har en större respekt för skyltarna med variabla hastigheterna som finns på Ölandsbron, säger Adriano Maglica.

– Många är positiva till att hastigheterna ändras beroende på omständigheterna, då är det ju uppenbart att det är för bilistens bästa.

Men vad folk säger och vad de sedan gör är förstås två vitt skilda saker…

– Bilisterna svarar i enkäter att de är positiva till hastighetsbegränsningarna och inte vill köra för fort. Men sedan är det alltså varannan person som faktiskt bryter mot reglerna, konstaterar Lennart Ivarsson.

Vad ska vi hälsa de öländska pendlarna då, som är vana vid att köra i 90 kilometer i timmen och som nu måste krypa ner till 50 knyck?

– Att det gynnar alla om de kör i låg och jämn hastighet. På det sättet blir blir bron säker och snabb att passera.

MAGNUS ANDERBERG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons