Nyheter

”Våra relationer lättare utan Klysing”

Nyheter • Publicerad 25 februari 2011

MÖRBYLÅNGA

Folkpartiet är OK tycker kommunalrådet Kent Ingvarsson och hans moderata partikamrater. Men partiets gruppledare, Berne Klysing, kan man gärna vara utan.

I ett pressmeddelande kommenterar Moderaterna den uppkomna situationen med följande giftighet:

”...Moderaterna har inte några som helst problem med att arbeta med Folkpartiet. Dock ställer vi oss tveksamma till ett fortsatt samarbete med deras gruppledare, Berne Klysing.”

Kan det sägas så mycket tydligare?

Berne Klysing som snart gått hela varvet runt bland partierna – han började som Moderat för att övergå till Ölandspartiet och till slut (?) landa hos Folkpartiet – är inte populär i moderata kretsar efter att ha ratat vidare allianssamarbete.

– Vi fick inte den utlovade politiska plattformen som är ett nödvändigt incitament för att ingå i en allians, säger (och skriver i ett pressutskick) Berne Klysing som en förklaring till avhoppet från alliansen.

– En efterhandskonstruktion, fnyser Kent Ingvarsson (M).

– Som jag har förstått det hela ligger problemet i att Berne Klysing gärna vill klaga och visa sitt missnöje. Och det är ju betydligt enklare om man inte tar sitt ansvar.

BESVÄRANDE

Vad händer då härnäst?

Efter Folkpartiets avhopp tappar alliansen sin majoritet i fullmäktige – från säkra 27 till högst osäkra 24 (M - 15, C - 7, FP - 3, KD - 2).

– Det blir besvärande, medger Kent Ingvarsson.

– Vi kommer inte att veta på vilken nivå vi går in i kommande beslutsprocesser.

Vilket öppnar för...

– Det kan bli mer av kohandel, spår Kent Ingvarsson som dock inte är överraskad över utvecklingen.

– Vi har känt till att Berne Klysing inte har velat samarbeta i alliansen under en längre tid. Ett tecken på det är att Folkpartiet valt att inte delta i våra alliansmöten ända sedan årsskiftet.

Den 18 januari avhölls dock ett ”krismöte” mellan en moderat delegation och några några Folkpartister.

– Jag och Johan Gustafsson var hemma hos Berne Klysing i Glömminge – han bjöd för resten på semlor– och träffade förutom Klysing, Sam Wadin och Anette Håkansson.

Resultatet av mötet?

– Nej, det blev inget alls. Och det jag kan säga är att våra relationer med partiet skulle vara betydligt lättare utan Klysing.

TREKLÖVER

Den stympade alliansen kommer dock att fortsätta som en treklöver, lovar moderaternas partiordförande, Henrik Yngvesson.

– Vi kommer att fortsätta vårt samarbete, det vill säga utan Folkpartiet, och driva gemensamma frågor.

– Vi har också lovat varandra att inte hålla på med att skriva interpellationer mot varandra och liknades som stör samarbetet. Diskussioner där vi kan ha olika ingångspunkter och skilda åsikter ska föras i slutna rum och inte torgföras offentligt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.