Annons
Nyheter

Våra alkoholvanor granskades

Nyheter • Publicerad 10 november 2008

FÄRJESTADEN

En alkoholvecka har pågått inom Kalmar läns landsting hela denna vecka. På samtliga hälsocentraler har alla patienter frivilligt kunnat fylla i en enkät kring sina alkoholvanor.

Annons

– Jag har inte hunnit sammanställa den här omgångens enkäter, men det brukar vara en hög svarsfrekvens, säger Elisabeth Nilsson, hälsokoordinator inom primärvården Södra Öland.

Var femte man och var tionde kvinna i Sverige dricker alkohol på ett sätt som riskerar hälsan, enligt Statens folkhälsoinstitut.

– Alkoholveckan visar att vi bryr oss om alkoholvanor. Det är viktigt av många anledningar eftersom alkohol är inblandat i många sjukdomsdiagnoser, säger Elisabeth Nilsson.

FRIVILLIGT

Kalmar läns landsting menar att en sådan här vecka ska bidra till att göra patienterna medvetna om sin alkoholkonsumtion, att förebygga alkoholskador och uppmärksamma ett eventuellt missbruk. På hälsocentralerna i Mörbylånga och Färjestaden, liksom på landstingets övriga vårdcentraler, har alla patienter över arton år kunnat välja att fylla i en enkät. De har då svarat på fyra frågor kring sina alkoholvanor. Den sista, och förmodligen viktigaste, frågan var om personen är orolig för sitt eget drickande.

– Förhoppningsvis har patienten fyllt i enkäten innan besöket. Därför ser vi snabbt om personen är orolig och i så fall ställer vi frågan om denne vill diskutera det nu eller vid något annat tillfälle. Men vi suger inte fast någon. Om de inte vill prata alls så kan de få gå hem och tänka på det. Sådant här måste vara frivilligt.

Alkoholveckan är en del av den rikstäckande uppmärksamhetsveckan. Den senare anordnas av Riskbruksprojektet, ett regeringsuppdrag som vill att alkoholvanor ska ha en självklar plats i hälso- och sjukvården.

MALIN MARKLUND

När handlar det om riskbruk?

Total konsumtion per vecka

Annons

Män: Mer än 14 glas. Kvinnor: Mer än 9 glas.

Konsumtion vid ett och samma tillfälle

Män: Mer än 5 glas. Kvinnor: Mer än 4 glas.

Med glas menas: 45 cl folköl, 33 cl starköl, 15 cl vin, 8 cl starkvin, 4 cl sprit. Källa: Kalmar läns landsting

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons