Väntan är över för Grönhögen
GRÖNHÖGEN
Väntan har varit lång för Grönhögens hamn. Men nu står den där, latrintömningsstationen.
Projektet Miljöstationer i Kalmar och på Öland är ett samarbete mellan Mörbylånga, Borgholms och Kalmar kommun. Pengarna kommer från Lova (Lokala vattenvårdsprojekt) och Leader Kalmar Öland.
Projektet går dels ut på att öka antalet anlöp till hamnarna men även att minska utsläppet av näringsämnen, säger projektledaren Kristin Bertilius.
MILJÖ OCH PR
Ölandsbladet skrev i somras om att stationen skulle ha varit installerad redan inför sommarsäsongen 2010. Men Mörbylånga kommun hann inte med.
De som ska sköta det hade fullt upp. Till slut valde vi att lägga ut det på entreprenad. Det får hellre bli bra än att det skyndas på, säger Roland Nanberg, arbetschef på tekniska förvaltningen.
På måndag eftermiddag invigdes pumpen. Personal från projektets tre kommuner fanns med, och så några båtägare förstås.
Kalle Nyquist från Mörbylånga representerar Forum för södra Kalmarsunds båtliv, som fungerar som en remissinstans till kommunerna.
Det här behövs inte bara av miljöskäl utan även pr-mässigt, att visa att vi hänger med. Minst hälften av båtgästerna i våra hamnar är tyska, och där är sådant här utbyggt, säger han.
ATTITYDFÖRÄNDRING KRÄVS
Både Tyskland och Finland har förbud mot tömning direkt i vattnet. I Sverige finns det ett lagförslag om att förbud ska införas 2014. Och Kalle Nyquist anser att regeringen har börjat i rätt ända.
Det är positivt att bygga infrastrukturen före förbudet. Då ges också tid till attitydpåverkan och att båtägarna ska få in vanan att tömma latrinen när de ligger inne i hamnarna och ändå ska fylla på vattentanken eller handla.
Att en attitydförändring behövs, håller även Kristin Bertilius med om.
Dels känner nog en del att näringsämnen från fritidsbåtar inte är den stora risken, men det finns också alltid en osäkerhet i att lägga till och tömma latrinen på rätt sätt.
Kalle Nyquist menar att mycket kan göras för att förbättra attityden:
Det ska vara lätt att lägga till vid stationen, finnas tydliga instruktioner på flera språk, vara öppet dygnet runt och gärna bra belyst.
Grönhögens hamn var först i projektet att få en latrintömningsstation. På Öland väntar nu hamnarna i Mörbylånga, Stora rör, Sandvik, Böda och Kårehamn.