Nyheter

Vänsterpartiet måtte hoppas på glada dagar

Nyheter • Publicerad 24 maj 2006

FÄRJESTADEN

I förrgår presenterade Vänsterpartiet valets i särklass mest optimistiska program. ”Guld och gröna skogar” är bara förnamnet.

Vänsterpartiets mål är ett levande Öland, dit fler och fler skall flytta för att det är en bra miljö att bo i med goda möjligheter att få arbete och en plats där alla kan vara trygga.

– Vi vill vända upp och ned på tänkandet med tre F: friskhet, fränhet och framåtanda, säger Kjell E Johanson, ordförande och första namn på Vänsterpartiets lista till Mörbylånga kommunfullmäktige.

I partiets vision för ett bättre, och grönare, Öland märks bland annat följande förslag: Alla Ölands bilar, till att börja med kommunens och kollektivtrafikens, bör drivas på biogas/gröngas. Öland skall bli självförsörjande på elektricitet. På det gamla sockerbruksområdet i Mörbylånga skall Sveriges största inomhusplaya byggas. I Färjestaden skall en inomhusarena för spel, idrott och andra stora evenemang byggas. Ett nytt bibliotek/kulturhus i Färjestaden...

SYNERGIEFFEKTER

...liksom ett nytt världsarvsmuseum. Billiga lägenheter för yngre. Stöd till stora och medelstora företag att expandera och insatser för att fler företag skall etablera sig här. Närpoliser i Färjestaden, Mörbylånga och Degerhamn. Bättre kollektivtrafik, och som grädde på moset en rätt till sex timmars arbetsdag för alla kommunanställda och 250 nya jobb i kommun, landsting och statlig verksamhet inom vård, omsorg, kultur, fritid, barnomsorg och skola.

– Det måste till ordentliga satsningar för att få fart på ekonomin. Det här måste hända annars blir vi en sovstad till Kalmar, tror Kjell E, som ser programmet som ett första steg att konkretisera tanken om ett grönt folkhem.

Bara att skaka fram de 250 jobben skulle kosta runt 70 miljoner kronor. Men det skulle samtidigt generera skatteintäkter på 20 miljoner. Det är ”ett synergieffekternas partiprogram”, påpekar Kjell E.

Begreppet synergieffekter är nyckelordet. Det ena skall ge det andra och likt positiva ringar på vattnet sprida sig över de öländska markerna, som en dag dessutom skall förenas i en enda kommun, om Vänsterpartiet får bestämma.

FLYKTINGBOSTÄDER

Men programmet innehåller också mer jordnära idéer som inte behöver kosta skjortan, exempelvis undervisning i skolorna om konsekvenser av våld och kränkning mot kvinnor, avgiftsfri musikskola, vettig sysselsättning för ungdomar för att minska alkoholkonsumtionen, ”tyst asfalt” vid Ölandsbrons fäste, gratis cykelfärja, konst till utlån på biblioteken med mera.

Idel valfläsk till medborgarna, förutom möjligen på en punkt där Vänsterpartiet föreslår att fler lägenheter skall byggas i Mörbylånga så att kommunen kan ta sin del av ansvaret för flyktingmottagningen.

– Vi kan i vart fall inte svika våra principer även om det skulle innebära några förlorade röster, säger Kjell E.

Kalle Wallin, som med sina blott 19 år är yngst på vänsterpartiets lista till kommunfullmäktige, är övertygad om att mörbylångaborna inte har något emot flyktingbostäder. Vad gäller visionerna i övrigt betonar han gång på gång att man står vid ett vägskäl.

– Det har varit lite segt, nu är det dags att förverkliga idéerna. Då märker folk att politikerna inte bara pratar, säger Kalle.

RÄKNAR INTE PENGAR

Men vad ”drömmarna” skulle kosta att realisera i kronor och ören vet man inte.

– Vi har inte suttit och räknat på det, men det här är mer en idélista, inget som ska finansieras under nästa budgetperiod, påpekar Karin Olsson, fyra på listan.

Men pengarna måste onekligen komma någonstans ifrån. Trots arvet efter Marx och Engels är man inte främmande för att kommunen kan samarbeta med privata aktörer när det exempelvis gäller inomhusplayan i Mörbylånga.

– Vi ser till sakfrågorna i främsta hand och kan mycket väl också tänka oss ett samarbete med borgerliga partier för att förverkliga visionerna. Alla är sugna på makten, men vi har idéerna, säger Kjell E Johanson.

Det som i dag verkar omöjligt kan vara en självklarhet i morgon, tror vänsterpartisterna, som hoppas få belöning för vad de redan anser sig ha uträttat.

– Om väljarna skulle belöna oss efter vad vi gjort i fullmäktige skulle vi få mer än våra nuvarande två mandat.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.