Nyheter

Vållande till dödsolycka överklagar

Nyheter • Publicerad 8 november 2006

FÄRJESTADEN

Bilföraren som för några veckor sedan dömdes för dödsolyckan vid Talluddens övergångsställe nyårsaftonen 2004, då en äldre kvinna omkom, har överklagat.

Vållande till annans död och vårdslöshet i trafik ansåg Kalmar tingsrätt och dömde mannen till villkorligt och 7 500 kronor i böter samt ett skadestånd till den efterlevande maken på 25 000 kronor. Nu kräver han att bli frikänd i ett överklagande till hovrätten.

Enligt vittnen till olyckan bromsade aldrig bilföraren, trots att kvinnan var på väg över övergångsstället, något som även styrks av polisens undersökning. Själv hävdade mannen motsatsen, men förklarade samtidigt att han aldrig såg henne beroende på att han bländades av solen.

”UNDERMÅLIG UTREDNING”

I överklagan bestrider mannen att han varit oaktsam i sådan grad att det skall räcka till en fällande dom. Hans advokat riktar också kritik mot åklagarens bevisning och polisens utredning.

Den sistnämnda benämns till och med som ”undermålig”, bland annat beroende på att fotografierna från olycksplatsen, som rätten fick ta del av, togs över ett halvår efter olyckan. Detta kan ha givit en missvisande bild, eftersom det uppenbart farliga övergångsstället då hade byggts om och gjorts säkrare.

Dessutom anser advokaten att det fortfarande finns frågetecken kring bilens hastighet och siktförhållandena på platsen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.