Annons
Nyheter

Våldtäktsutredning läggs ned

Nyheter • Publicerad 12 juni 2008

BORGHOLM

Polisen lägger ner utredningen kring våldtäkten och kidnappningen i den vita skåpbilen.

Annons

– Vi har inte kunnat styrka kvinnans berättelse, säger kriminalinspektör Ola Mellström vid kalmarpolisen.

Våldtäkten skapade stor oro i Borgholm.

– Jag vågar inte gå ut på kvällen och gör jag det tittar jag efter vita skåpbilar, var en vanlig kommentar dagarna efter medirapporteringen kring köpingsvikskvinnans mardrömsnatt där hon mot sin vilja blivit insläpad i en vit skåpbil av en okänd man för att sedan bli våldtagen och bortförd.

I tidningen Barometerns kommentatorspår på nätet talades om sjuka människor, hårda straff och passiv polis: ”Äckligt att inte en kvinna kan handla 21.30 utan att skador för livet kan uppstå. Äckligt är ordet. Hoppas det åker fast och blir instängda länge.” ”Vad gör polisen åt saken egentligen? Jag vågar inte släppa ut mina barn längre.” ”Hur vågar någon våldta en helt oskyldig kvinna som kanske bara är ute på en promenad? Finns det för mycket psykiskt sjuka människor ute i samhället?”

FRÅGETECKEN

Kidnappningen ägde enligt kvinnan rum vid 21.30-tiden fredagen den 7 mars vid OKQ8 i Borgholm. Efter våldtäkten och under natten hölls hon kvar i bilen mot sin vilja. När köpingsvikskvinnan till slut lyckades fly och larma polisen befann hon sig i Berga-området i Kalmar.

Tidigt uppstod frågetecken kring hennes omskakande och dramatiska berättelse: den medicinska undersökningen gav inget, ingen teknisk bevisning fanns, signalementet på gärningsmannen var mycket vagt, bilen beskrevs endast som ”en vit skåpbil med lite text på” och banden från bensinstationens övervakningskamera gav noll och intet.

Polisen vädjade ett flertal gånger till allmänheten om tips, utan att få in något av värde. Inga vittnen fanns till händelsen och den vita skåpbilen förblev ett mysterium.

BEVIS SAKNAS

Nu läggs utredningen ned.

Annons

– Det hon uppgett i förhör har inte kunnat ledas i bevis, vi har inte kunnat styrka hennes berättelse. Det fins inga spaningsresultat överhuvudtaget, säger Ola Mellström vid kalmarpolisen.

Tror ni på hennes berättelse?

– Vi utgår från att det hon uppgett i förhör har hänt, det måste vi göra. Men, som sagt, vi har inte kunnat styrka hennes berättelse.

Inte på något sätt?

– Nej...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons