Annons
Nyheter

Valborg blir nytändning i Färjestaden

Nyheter • Publicerad 27 april 2012

FÄRJESTADEN

Det finns eldsjälar även i Färjestaden. Efter Ölandsbladets artikel i torsdagens tidning blir det nu Valborgsfirande med majbål också på öns största ort – nere vid Granudden.

Annons

– Det vore ju för jäkligt om inte vi skulle kunna åstadkomma ett majbål med firande i färjestaden. Och visst finns det engagemang, det gick förvånansvärt enkelt, säger Birgitta Josefsson, centrumledare på Ölands Köpstad. Ölandsbladet kunde i torsdags berätta om avsaknaden av Valborgsfirande i Färjestaden och om intrycket att orten är en ”sovstad” utan riktig identitet. Birgitta Josefsson och Magnus Bremefors, Ölandschoklad, var två av de som reagerade direkt.

– Det går inte att vänta på att någon annan ska fixa allting. Det känns som att vi får skärpa till oss lite.

GRANUDDEN

Ett gäng samtal senare var det klart – det blir Valborgsfirande vid Granuddens badplats. Med start klockan sex på kvällen blir det tal till våren av Johan Gustavsson (M). Ölands manskör framträder och Lions och Färjestadens Goif samt Färjestadens ibk hjälper till med korvgrillning, försäljning och ponnyridning. Att fixa ris har tidigare varit ett problem, men det ordnas genom kommunen och Torsten Nilsson, Färjestadens Last & Transport. Och att få klartecken från räddningstjänsten och polisens tillstånd för att elda och ha fyrverkeri var inte heller några problem.

– Vi var ju ute i sista stund, men nu är det fixat och vi hoppas vi att folk uppskattar initiativet.

NYTÄNDNING

Birgitta Josefsson ser det hela som ett upprop för Färjestadsborna. Hon hoppas att det ska innebära en nytändning på orten som innebär att folk engagerar sig mera framöver.

– Vi kan inte lägga oss platt på marken utan måste engagera oss tillsammans för att något ska hända.

Har Färjestaden blivit något av en sovstad?

– Det behövs en nytändning helt klart. Vi måste vara mer aktiva för att utveckla orten till något positivt.

Annons

Finns det engagemang då?

– Absolut. Det märks när man ringer runt att vi har mängder av eldsjälar som inte har något bekymmer med att jobba ideelt. Men tyvärr har det även blivit kutym att folk ”köper sig frihet” genom att lita på att bland annat idrottsföreningar ska fixa aktiviteter.

Och den nygamla traditionen med majbål vid Granudden är förhoppningsvis ingen engångsföreteelse.

– Nu är folk taggade på att vara med i en grupp som jobbar inför nästa år. Folk vill vara med och utveckla orten, det är verkligen roligt. Och sedan är det ju lysande om folk engagerar sig och hittar på andra aktiviteter, speciellt för ungdomar.

MAGNUS ANDERBERG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons