Annons
Nyheter

Vägverket dumpar sopsyndare

Nyheter • Publicerad 23 mars 2007

ÖLAND

Vägverket och NCC har tröttnat på sopbergen efter Ölands rastplaster.

Annons

– Vi tar hand om 135 ton sopor per år och till 90 procent är det hushållsavfall. Det bästa vore att ta bort sopbehållarna helt, säger Rolf Åkesson på NCC Öland och har Vägverket med sig i frågan.

Påsken stundar: påskkärringar och kulörta fjädrar i påskris, god mat och familjefest, stugfolk – och sopor. Dramatiska höga berg av sopor efter rastplatserna när påskhelgen väl är över och stugfolket lämnat ön för fastare mark. Vägverkets stora nedgrävda behållare, moloker, fungerar som veritabla sop-magneter för personer som vill spara en 20-lapp eller två i kommunal sop-avgift. Är behållaren full, inga bekymmer, släng avskrädet utanför tycks vara devisen dessa personer lever efter.

ETT STORT PROBLEM

Nu låser Vägverket molokerna. På försök. För att ersättas av, i sammanhanget, små papperskorgar.

– Vi testar det i år och hoppas att folk tänker till. Soporna är ett stort problem. Det blir överfullt och det slängs överallt. Och vad som helst, hushållsavfall, möbler, bildäck... Det är inte vackert. Sopbehållarna är inte till för stugfolk eller boende i området, utan är till för de som rastar efter våra vägar, säger Björn Svensson, projektledare på Vägverket Region Sydöst.

Vägverket har diskuterat att avlägsna molokerna helt.

– Risken finns att folk slänger sina sopor bredvid molokerna ändå, trots att dessa är låsta. Men nu testar vi med låsning och papperskorgar. Min förhoppning är att det fungerar. Folk kan knappast slänga sina sopor vid papperskorgar, man slänger ju inte sopor i skogen, funderar Björn Svensson.

Fenomenet med sopberg på rastplaster är inte enbart en ölands-åkomma. Även i andra turist-täta kommuner syns sopdumpare slå till i samband med storhelger.

– Vi har samma problem i andra kommuner och speciellt i de kommuner som väger soporna.

135 TON SOPOR ÅRLIGEN

Annons

NCC är Vägverkets entreprenör på Öland och platschef Rolf Åkesson är inne på radikala förändringar.

– Jag vill ta bort molokerna, så att de inte finns. Vi kan inte hålla på så här, det handlar om 135 ton sopor per år för en kostnad av en halv miljon kronor. Till 90 procent är det hushållsavfall, men i övrigt slänger folk allt mellan himmel och jord.

NCC har i vissa fall kopplat in polisen.

– Men det hjälper inte, det avskrivs, suckar Rolf Åkesson.

På Borgholm Energi är vd Benny Wennberg medveten om Vägverkets nya sop-giv.

– För kommunen är det ett problem om rastplasterna ser bedrövliga ut och nu får vi se om detta hjälper. Finns det inga kärl att stoppa i så borde folk rimligen slänga soporna i våra kärl, eller ta med sig soporna hem!

Varför stugfolket närmast trotsigt ratar de egna kommunala soptunnorna kan Benny Wennberg endast hitta ett svar på.

– Det måste handla om att spara några få kronor i sopavgift. För vi har sommarhämtning under en halvårsperiod där storhelgerna ska vara inprickade, det är ju inte så att sophämtningen inte fungerar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons