Nyheter

Vågspel för EON i Kårehamn

Nyheter • Publicerad 8 oktober 2012

KÅREHAMN

EON jobbar i motvind.

– Men det är bara att köra på tills fundamenten är på plats och väderprognosen för den här veckan ser bra ut, säger Anders Ljungman, projektledare för miljardsatsningen utanför Kårehamn.

För knappt en månad sedan kunde Ölandsbladet på plats konstatera att det råder gynnsamma väderförhållanden för vindkraft till havs utanför Kårehamn.

Som platschefen Kjell Olofsson konstaterade när vågor och vind omöjligjorde den dagens fundamentlyft:

– En bra plats för vindkraft, en sämre att bygga på.

Sedan dess ihållande vind från närmast alla möjliga väderstreck och med våghöjder över 75 centimeter kan lyftfartyget Rambiz inte göra sitt jobb, miljonnotan per dygn till trots.

När Ölandsbladet under sjösjuka former åkte ut till den blivande vindkraftsparken hade sex av totalt sexton fundament lyfts och placerats i rätt position.

FEM KVAR

Den siffran är numera ändrad.

– Nu är elva nere, fem återstår, berättar projektledare Anders Ljungman i dag och ser ingen försening i saken.

– Sådana här projekt är väderkänsliga och här är det bara att fortsätta tills det är klart. Planen är alla fundament på plats under denna månad och sedan ska de fyllas med magnetit under november och december.

Samtidigt verkar vädergudarna vara på EON:s sida de närmaste dagarna.

JULLEDIGT

– Prognosen för veckan ser bra ut och att få ett fundament på plats tar ungefär ett dygn, säger Anders Ljungman och medger att det är ett vågspel att bygga just nu.

– Men vintern är värst när det gäller stormrisk och våren är inte bra den heller. Bäst är sommaren, samtidigt kan inte allt göras på sommaren.

Sämst är tryckare från sydost, medan Öland, trots sin flacka skapelse, fungerar som vindskydd för västliga pustar.

Lagom till jul blåses arbetet av.

– Då blir det paus fram till mars månad och någon gång i maj kommer vindkraftverken. Och det är också en väderkänslig operation, säger Anders Ljungman.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.