Annons
Nyheter

Väg 136 kan få ny dragning

Nyheter • Publicerad 8 juni 2011

FÄRJESTADEN/SKOGSBY

Färjestaden och Skogsby utgör flaskhalsar för trafiken längs väg 136 och 943.

Annons

Trafikverket har därför planer på att dra en ny väg förbi de båda orterna.

Både väg 136 (övre vägen) och 943 (nedre vägen) är starkt trafikerade av pendlare. Under sommartid ökar belastningen väsentligt.

Trafikverket har sett en ökning av trafiken de senaste åren, och räknar med att det kommer att fortsätta så.

– På sikt är det inte bra att genomfartstrafiken går genom samhället. Det blir ett hinder för de som ska passera, det är större risk för olyckor och den som bor utmed vägen känner sig otrygg, säger Gunilla Schurmann, projektledare på Trafikverket.

MÖRBYLÅNGA BETALAR

Planerna på en ny väg är inne i sitt första skede, förstudien. Med anledning av den kommer ett samråd att hållas i Färjestaden på tisdag den 14 juni.

– Nu handlar det om fakta, vad vi vill göra och hur vi vill lösa det här. Det är viktigt att människor i området vet vad som händer, och kommer med synpunkter. Det är alltid lättare att påverka tidigt i processen, säger Gunilla Schurmann.

Vägdragningen finns dock inte med i Trafikverkets nuvarande regionala transportplan, som gäller fram till 2021. Därför har Mörbylånga kommun gått in och finansierat förstudien och efterkommande vägutredning.

Ett förslag på ny vägdragning finns också i kommunens översiktsplan som gjordes 2007.

– Vi får in många planansökningar och enstaka ansökningar om avstyckning av enskilda tomter. Men som det är nu ligger det en död hand över det här området och flera förfrågningar har vi behövt säga nej till för att det finns frågetecken kring vägen, säger kommunens stadsarkitekt Marie-Christine Svensson.

Annons

Och även om expansionen i Färjestaden och Skogsby ligger i fokus under planeringsarbete, så ser Marie-Christine Svensson att en ny väg kan betyda mycket för Mörbylånga.

– Vägen är jätteviktig för allt jag ser händer i Mörbylånga, med bland annat hamnen och Norra Viken. Men även för södra Öland.

PLAN TILL 2024

Trafikverkets Gunilla Schurmann hoppas att vägutredningen kan bli klar under 2012.

– Förhoppningsvis renderar det i ett beslut om var den framtida vägen kommer att ligga, säger Gunilla Schurmann.

Eventuellt kommer Trafikverket att ta fram en ny regional transportplan till 2014, som ska gälla i ungefär tio år. Gunilla Schurmann hoppas att den nya vägen tas med i planen.

• När kan vägen börja byggas i så fall?

– Det är svårt att bedöma, vi vet inte alls. Men troligen mot slutet av planperioden.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons