Annons
Nyheter

Vädjan från kommunalrådet: ”Skriv er här innan november”

Nyheter • Publicerad 15 oktober 2007

BORGHOLM

– Skriv er här! Innan den 1 november!

Annons

Kommunalrådet i Borgholm, center-märkta Lisbeth Lennartsson, går återigen runt med befolkningshåven.

Ju fler invånare, ju mer intäkter – den till synes enkla ekvationen får kommunalrådet att, så här i yttersta budgettider, ta fram en favorit i repris. Trots dåliga erfarenheter.

– Förra gången jag gick ut och uppmanade folk att skriva sig här fungerade det inte, då tappade Borgholm invånare, säger Lisbeth Lennartsson, en av Borgholms i dag 11 000 invånare (per den 27 september).

När tidigare fagra löften om att varje sommarstuga skulle rendera pengar i kommunernas plånböcker numera mer är ett dribblande fram och tillbaka och där det senaste beskedet är 1 316 kronor per kommuninvånare i fastighetsavgift ser Lisbeth Lennartsson ingen annan råd än att vädja till sommarstugefolk och andra presumtiva borgholmsbor.

– Den nya fastighetsavgiften bygger fortfarande på att folk skriver sig här, vår ekonomi blir mer och mer beroende på antalet kommuninvånare. Så jag vill uppmana alla som vet med sig att de är mer här, i Borgholms kommun, än på andra adresser att skriva sig här - alla vill ju ha och kunna ta del av bra kommunal service.

LITET PLUS

Borgholms tapp i invånarstatistiken avhandlades under kommunstyrelsens senaste sammanträde där såväl årets resultat som redan klubbade budget 2008 fanns på bordet.

– Socialnämndens prognos för året, minus 7,4 miljoner kronor, kvarstår medan samtliga andra nämnder klarar budget, rapporterar Lisbeth Lennartsson och konstaterar att kommunen i sin helhet ändå ser ut att gå med ett litet överskott.

– Prognosen är plus 1,2 miljoner kronor och då är delbetalningen av Björkviken 2 inräknad.

Inför 2008, där budget klubbades redan i juni månad med eventuella justeringar i dagarna, råder viss optimism.

Annons

– Skattetillväxten är mycket högre än beräknat och det kan vi räkna in i 2008. Så det finns mer pengar att fördela nu än i den budget vi tog i juni.

Extrapengarna lär behövas. Med konstant växande behov inom omsorgen, ett fenomen Borgholm delar med många andra kommuner, finns hål att täcka.

– Troligen behöver socialnämnden mer pengar, kommenterar Lisbeth Lennartsson.

HELHETEN

Från verksamheten som år för år tappar brukare, utan att det gjort några större avtryck i ekonomin, rapporteras om infriade budgetmål.

– Besparingskravet på tre miljoner är uppnått, berättar skolchefen Maude Wollström och konstaterar att besparingarna är i hamn utan omorganisation av småskolorna.

– Budget 2008 bygger på oförändrad organisation, men mitt uppdrag att ta fram underlag för omorganisation finns kvar och är snart klart. Jag lyfter på varje sten som finns för att hjälpa politikerna att fatta beslut i en svår och stor fråga.

Skolchefen tror inte att nämndens uttalade ambition, att på grund av det kraftigt vikande elevunderlaget omorganisera skolverksamheten, minskar när den egna budgeten ändå klaras.

– Nej, vi har alla ett ansvar för att skattebetalarnas pengar förvaltas på ett bra och effektivt sätt. Alla har ansvar för helheten och kan vi hjälpa socialnämnden så...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons