Nyheter

Vad händer med stadshuset?

Nyheter • Publicerad 10 december 2007

BORGHOLM

”Beslut och trycka på knappen”. Men var är knappen?

– När Hansa Bygg ska börja i stadshuset är en praktisk fråga för dem och inget kommunen lägger sig i, säger kommunchefen Lars H Frick angående inaktiviteten i det tömda och utdömda stadshuset i Borgholm.

Det omhuldade och omdiskuterade stadshuset i Borgholm har stått övergivet i drygt två månaders tid, redan i september påbörjades den stora flytten för stadshusets samlade personalstyrka och idag gapar lokaler och fönster tomma, lika renons på sjudande verksamhet som en regnig kall decembermorgon i Alböke.

SVÅRFUNNET

Byggnaden från 1940-talet utrymdes för övrigt innan kommunen hade klart med byggherre. Förklaringen från högre ort var att när anbud väl hade accepterats och godkänts skulle byggstarten ske omedelbart, ”bara att trycka på knappen”.

Knappen tycks dock vara svårfunnen. Anbudet, 23 136 000 kronor stort, från Kalmar-företaget Hansa Bygg godkändes av kommunstyrelsen den 6 november och tämligen raskt därefter omgärdades kommunborgen av skyddande staket och manskapsbodar. Sedan dess – intet nytt från stadshuset. Vilket väckt viss villrådighet.

UPP TILL HANSA

– Jo, folk undrar ju och jag har fått en hel del frågor om det där, säger kommunchefen Lars H Frick och förnekar ivrigt att bristen på hammarslag och klagande sång från tigersågar har något med politiker Per Lublins överklagande av stadshusbeslutet att göra.

– Nej, nej, inte alls.

– För kommunens del anses entreprenaden som påbörjad, staket och bodar är på plats. När Hansa Bygg sedan ska börja i stadshuset är en praktisk fråga för dem och inget kommunen lägger sig i. Huvudsaken är att de är klara till den 15 december nästa år, då är det slutbesiktning.

MICHAEL STÅHL

Fotnot:Ölandsbladet har sökt Mikael Åhlund, ansvarig för ombyggnaden av stadshuset, på Hansa Bygg för kommentar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.