Nyheter

(V) satsar på nygammalt

Nyheter • Publicerad 5 april 2010

MÖRBYLÅNGA

Vänsterpartiet Mörbylånga har gått fram med storkvasten på sin lista inför valet. Dessutom har man pyntat med ett nytt tungt namn från fastlandet – Anders Wassbäck, med mångårig (27!) erfarenhet från Olofströms kommun.

Västerpartiet har aldrig hört till de stora partierna i Mörbylånga kommun. Men det betyder inte att partiet hållit en undanskymd plats i ett dammigt hörn av plenisalen. Tvärtom, motioner och förslag med bäring på all upptänklig mänsklig verksamhet har sprutat ut ur ett outtömligt ymnighetshorn.

De flesta minns också med saknad vår favorit – kommunisten som vågade ta strid mot de ”riktiga” kommunisterna långt innan det blev populärt att damma skeletten i garderoberna – Kjell E Johansson.

TUNGVIKTARE

Kjell E är borta men partiet lever vidare även i Mörbylånga kommun. Under den senaste mandatperioden har Elisabeth Cima Kvarneke styrt och ställt tillsammans med partikollegan Jan Åke Jonsson i fullmäktige.

Men det radarparet är nu splittrat efter partiets senaste årsmöte där man också drog upp listan inför det kommande valet.

– Och vi har flera nya namn, kan Elisabeth Cima Kvarneke meddela.

Själv står hon kvar som nummer ett på listan. Men ny tvåa, efter Jan Åke Jonsson, är Anders Wassbäck.

• Anders Wassbäck?

– Han är nyinflyttad i kommunen och kommer att tillföra oss mycket erfarenhet. Han har mångårig erfarenhet från kommunal arbete.

Jo, det kan man lugnt påstå. Anders Wassbäck, som tidigare haft sommarhus i Kastlösa, har nu flyttat från fastlandet hit till ön. Fastlandet betyder i det här fallet Olofström där han i 27 år (!) var aktiv i det kommunalpolitiska livet. Han har bland mycket annat suttit i kommunstyrelsen och varit ordförande i Olofströms socialnämnd.

En tungviktare med andra ord. någon föryngring i partiet innebär dock inte det nya tillskottet. Anders Wassbäck är med sina 65 år, nybliven pensionär.

KOMMUNIST

De kvinnliga veteranerna Sonia Lindell och Marianne Alm finns kvar på listan på plats fem respektive sju, alltså näst intill garanterat utanför fullmäktige. Men det är förstås inte liktydigt med att man inte kan ha inflytande ändå.

Andra namn som vi inte tidigare stött på är Ylva Bengtsson, socionom från Vickleby och fru Wassbäck med förnamn Rita.

Vår EU-parlamentarikers husbonde Roger, alltså Hedh, finns förstås med på plats nummer åtta.

Hur tror då Elisabeth Cima Kvarneke att valet kommer att avlöpa för partiet?

– Jag är inte så blåögd att jag tror på tio nya mandat eller så. Men fler än de två vi har idag är väl inte helt otroligt, hoppas hon.

Obotlig optimist eller inte? Nå, det vet vi efter den 19 september.

När det gäller just vänsterpartiet är det annars alltid lika roligt att ställa frågan:

• Är du kommunist?

– Ahh, men du...det är en korkad debatt det där.

– Vissa saker är förbrukade. Jag skulle inte kunna ställa ett solkors som en slags skulptur i min trädgård, hur fin den än var. Och ordet kommunist – tja, det är förbrukat.

– Det är vänsterpartiet som gäller för mig. Och jag känner mig hemma där.

FOTNOT:Hela V-listan ser ut som följer: 1. Elisabeth Cima Kvarneke, 2. Anders Wassbäck, 3. Ylva Bengtsson, 4. Jan Åke Jonsson, 5. Sonia Lindell, 6. Birger Einarsson, 7. Marianne Alm, 8. Roger Hedh, 9. Rita Backman Wassbäck.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.