Nyheter

Utspel av (s): ”Trenden måste brytas – behåll småskolorna”

Nyheter • Publicerad 14 december 2007

BORGHOLM

– Skolan har betydelse som viktig signal, den är inte motorn i bygden utan en generator. Tar man bort den börjar det hacka.

Socialdemokraterna i Borgholm sjunger byskolornas lov i ett förslag som till stora delar liknar det utbildningsnämnden ratade i juni.

Efter bland annat ha tittat på Åmsele/Vindelns kommun vill socialdemokraterna möta de allt snävare ekonomiska ramarna och det minskade elevunderlaget genom att formera framtidens skolorganisation i Borgholm på följande vis:

Lågstadieundervisning, från förskola till och med årskurs 3, ska bedrivas på samtliga skolor förutom Bredsättra som redan ses som stängd och nedlagd. Verksamheten på Böda skola är samtidigt osäker i s-förslaget, där ska undervisning bedrivas ”om det finns elever”. Mellanstadie med lågstadie (från förskola till och med årskurs 5) ska finnas på fyra orter: Åkerbo, Rälla, Köpingsvik och Borgholm. Högstadiet, från årskurs 6 till nian, förblir som idag: Åkerbo och Borgholm.

BRYTA TRENDEN

– Bakgrunden är att skolorna under en tioårsperiod tappat 424 elever och tittar vi fem år framåt försvinner cirka 200 till. Någonting måste göras, anser Lennart Andersson, en av två s-märkta ledamöter i utbildningsnämnden.

Genom att behålla småskolorna, åtminstone till hälften, anses Borgholm markera mot omvärlden.

– På kort sikt vore det en väldig förbättring av ekonomin att lägga ned samtliga småskolor. Å andra sidan har vi en negativ trend som måste brytas, fortsätter elevantalet att minska behöver vi till slut inte mer än två-tre skolor här i kommunen.

Borgholms kommun måste vara attraktivt för barnfamiljer och man måste få hit fler som betalar skatt, menar Lennart Andersson.

– Vi tror att om man lägger ner skolorna ger det en tydlig signal av ”kom inte hit, här lägger vi ner, vi blir inget annat än en sommarkommun”.

HAR BETYDELSE

– Vårt förslag kan svida ekonomiskt genom att det inte ger en lika stor besparing som en nedläggning av alla småskolor, vilket skolchefen Maude Wollström mycket tydligt tycker, men alternativet att trenden med utflyttningen ökar är än värre, säger Lennart Anderson och partikollegorna Eva-Lena Israelsson och Inger Sundbom nickar instämmande där vi sitter i partiets lokala högkvarter: Borgholms första Konsumbutik ett stenkast från Folkets Hus.

Lennart Andersson avvisar bestämt påståendet att socialdemokraterna överskattar småskolornas betydelse för inflytt och redan bosatta.

– Skolan har betydelse som viktig signal, den är inte motorn i bygden utan en generator och tar man bort den börjar det hacka.

Var smärtgränsen, gällande antal barn, går för småskolorna ger trion inget exakt svar på, förutom att en sådan gräns ”finns i Borgholm men saknas i Åmsele”.

ETT SVART HÅL

Hur mycket utbildningsnämnden sparar på att enligt socialdemokraternas förslag stänga Bredsättra och kanske även Böda, halvera Södvik och Runsten och flytta samtliga ”sexor” till Slottsskolan eller Åkerboskolan har de heller inget svar på.

– Utbildningsförvaltningen får titta på det. Förslaget lämnas till förvaltning för analys och konsekvensbeskrivning.

Borgholm är en fattig kommun med en verksamhet som stadigt minskar, skolan, och en verksamhet, äldreomsorgen, där behoven växer år från år – hur får ni socialdemokrater fram mer pengar till socialnämnden?

– Det är inte så enkelt att om utbildningsnämnden spar fem miljoner kan pengarna ges till socialnämnden, så enkelt är det inte. Det där är en annan diskussion vi måste ta fram alternativ till, säger Lennart Andersson.

Inger Sundbom ser inga större problem:

– Skolan och socialnämnden ska inte ställas mot varandra, att ge pengar till socialnämnden är som att slänga pengar i ett svart hål. Pengar till socialnämnden fixar vi, det har vi alltid fixat, säger fullmäktige- och kommunstyrelseledamoten utan att fördjupa sig i hur ”fixandet ”ska gå till.

Socialdemokraternas förslag om framtidens skolorganisationen i Borgholm är det första i skriftlig form, den hårda nedläggningsdebatten till trots.

MICHAEL STÅHL

Läs meri morgon: (S)kolförslaget ej nytt för (c)

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.