Nyheter

Utskott, nämnder eller bara kommunstyrelse

Nyheter • Publicerad 4 juni 2014

Moderaterna är splittrade, Socialdemokraterna la ner sin röst och Centerpartiet hade ett helt eget förslag. En sak tycks politikerna vara överens om: frågan om ny politisk organisation kommer orsaka en lång debatt i fullmäktige.

Det finns flera förslag till ny politiskt organisation i Mörbylånga kommun. En tillfällig beredning har haft till uppdrag att se över den nuvarande politiska organisationen, som infördes vid årsskiftet till 2011.

Utifrån beredningens slutbetänkande och den diskussion som kommunfullmäktige hade om frågan i april har förvaltningen tagit fram ett förslag som går ut på att kommunstyrelsen ska ha fyra utskott istället för dagens fem. De två som läggs ihop är barn- och ungdomsutskottet och vård- och omsorgsutskottet.  Jävsnämnden och det sociala utskottet blir kvar som i dag och beredningar kan tillsättas precis som idag.

Två moderata förslag

Moderaterna lämnade ett förslag i kommunledningsutskottet som innebär att utskotten blir kvar som idag, eftersom verksamhetsområdet blir för stort om man slår ihop barn- och ungdomsutskottet med vård- och omsorgsutskottet. Det var Eva Folkesdotter Paradis som lämnade det förslaget.

– Det var förankrat hos Henrik Yngvesson. Jag tycker att det är för tidigt att ge upp den här organisationen, det är bättre att göra vissa korrigeringar än att ändra helt. Det tar tid för en politisk organisation att sätta sig, säger hon.

När frågan tidigare i veckan nådde kommunstyrelsen hade Moderaternas Günter Ruchatz ett annat förslag, nämligen att ta bort alla utskotten utom det sociala. Istället skulle man ha två kommunstyrelsesammanträden varje månad. Det sociala utskottet skulle dock finnas kvar. Man skulle också inrätta en miljö- och byggnadsnämnd istället för dagens jävsnämnd. Utöver ärenden där kommunen själv är part skulle den nya nämnden också hantera samtliga bygglovsfrågor och miljöärenden.

Läs hela artikeln i torsdagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.