Nyheter

Utredning mot polis nedlagd

Nyheter • Publicerad 14 januari 2008

BORGHOLM

Polislistan stängdes efter, enligt upphovsmannen, ”för mycket skitsnack”. Nu har även polisutredningen angående tjänstefel lagts ner.

– Ärligt talat har jag inte funderat mycket på det, men det stämmer att ärendet avskrivits, bekräftar den avskrivne.

Sommarens mediahändelse i Borgholm? I konkurrens med traditionellt kungafirande hade den så kallade polislistan frontposition när säsongen 2007 summerades. En uppretad, stoppad och senare även åtalad motorcyklist stod bakom den mediahypade protestaktionen.

– Bara för att man gjort något olagligt ska man inte bli otrevligt bemött, var Sättra-boende Mathiaz Gottfridssons förklaring till den internetbaserade namnlistan gällande ”polismans oseriösa arbete i Borgholm” där 184 personer krävde att polismannen skulle stängas av.

SKITSNACK

– Jag körde 85-90 på 70-väg, men han påstod att det gick i 140, vilket är ren lögn, berättade Gottfridsson.

I samma veva anmälde han polismannen för tjänstefel – för att omgående motanmälas.

– Vad den utredningen tittar på är om listan skadat eller medfört lidande för polismannen i tjänsten eller privat, förklarade Per-Axel Karlsson vid kriminalpolisen i Kalmar i en intervju med Ölandbladet.

Den kritiserade och omskrivne polismannen, Bo Johansson, tog anklagelserna med viss ro och kunde efter en tid konstatera att Gottfridssons forum och lista på nätet stängts ner, detta då många av inläggen tagit ställning för polisen och inte tvärtom.

– Många av inläggen gick på mig personligen, min bror eller min familj. Det var en massa skitsnack, var upphovsmannens förklaring till stängningen.

ÅKLAGARE

Nu har även polisärendet angående tjänstefel lagts ner.

– Ärligt talat har jag inte funderat mycket på det, men det stämmer att ärendet avskrivits. Jag fick beslutet för någon månad sedan. En åklagare har skrivit av det, förundersökning inleds ej. Mer än så har jag inte, berättar Bo Johansson för Ölandsbladet.

Däremot tror sig Bo Johansson veta att utredningen mot listans upphovsman fortfarande lever.

– Den ska finnas hos åklagare.

I frågan om hastighetsöverträdelsen, 140 eller 90 på 70-väg, möttes Bo Johansson och Mathiaz Gottfridsson i rätten den 5 november.Efter närmare två timmar av förhandlingar avbröts rättegången då försvaret, i form av advokat Bo Runnquist, oväntat krävt att en tredje person skulle kallas in för vittnesförhör. Personen i fråga fanns i polisbilen när den åtalade stoppades – men kraftigt berusad och LOB-omhändertagen. Något nytt rättegångsdatum är inte fastställt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.