Nyheter

Utökar lyckad skyddsjakt

Nyheter • Publicerad 18 mars 2013

MÖRBYLÅNGA KOMMUN

Länsstyrelsen väljer att utöka området för skyddsjakten på sydöstra Ölands sjömarker. Jakten riktas bland annat mot kråka, kaja och korp för att skapa bättre förutsättningar för hotade, markhäckande fågelarter.

– Alla inblandade är överens om att det är såhär vi måste göra, säger Mattias Persson på länsstyrelsen.

De senaste 40 åren har vadarfåglarna på södra Öland minskat i antal. Det beror bland annat på sämre levnadsförhållanden med uttorkade sjömarker. Men forskning visar också att vadarfåglarnas ägg och ungar utsätts för en oroväckande hög predation, alltså att äggen och ungarna äts upp av jagande djur - predatorer. Hos tofsvipan har 98 procent av boens nykomlingar fallit offer för predatorer.

De senaste åren har länsstyrelsen ansvarat för försöken med skyddsjakt, som riktats in på kråka, kaja, korp, skata, rödräv, grävling och mård. Jakten har visat ett lyckat resultat.

– Vi upplever att vi har fått en stor uppgång av vadare sedan försöken startade, säger Magnus Johansson, Svenska Jägarförbundet Mörbylångakretsen, som utför jakten.

KONTROVERSIELLT

I år utökas området till att totalt omfatta 20 000 hektar. Enligt Magnus Johansson kommer jakten att vara som mest intensiv från mitten av april och fram till den 15 maj, då jakten upphör. Jägarna kommer att skjuta djur och fåglar, men framför allt sker jakten genom fällor. Magnus Johansson uppmanar allmänheten som rör sig i markerna att ta hänsyn till fällorna.

– Vi kommer att sätta upp skyltar med information, men jag ser helst att ingen går fram till fällorna, eftersom det bara stressar fåglarna som eventuellt befinner sig där inne.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.