Nyheter

Utökad demensvård koncentreras till Mörbylånga

Nyheter • Publicerad 7 april 2006

MÖRBYLÅNGA

Socialförvaltningen vill ha tyngdpunkten på kommunens demensvård i Mörbylånga, vilket innebär att Villa Viktoria med all sannolikhet får leva vidare. Däremot blir det i så fall inget demensboende på Äppelvägen i Färjestaden. Sammantaget utökas dock antalet demensplatser med åtta.

I onsdags presenterade socialchef Tommy Nyberg muntligt ett förslag på den nya omorganisationen inom äldreomsorgen. I korthet innebär förslaget en satsning på demensvård och korttidsboende, vilket i rena siffror bland annat ger åtta nya demensplatser, från dagens 43 till 51.

– Vi vill satsa så mycket resurser som möjligt på demensboende, korttidsboende och rehabilitering, förklarar utredningssekreterare Jonas Jansson.

STÖDS AV MAJORITET

Efter en remissrunda, där berörd personal fått ge sin syn på tre olika alternativ, har nu svaren sammanställts och redovisats för socialnämnden. En klar önskan från de flesta som yttrat sig är att demensboendet Villa Viktoria i Mörbylånga skall få vara kvar, vilket också ser ut att ha stöd av en majoritet i nämnden, enligt Jonas Jansson, som säger att man försöker ta hänsyn till vad folk tycker.

Trots det utökade antalet demensplatser i kommunen verkar detta inte komma Färjestaden till godo, där det först var tänkt 16 platser på det nybyggda äldreboendet Äppelvägen. Tanken med förslaget är nämligen att samla kommunens demensvård i Mörbylånga.

– Det lutar åt en sammanhållen demensomsorg i Mörbylånga för att koncentrera kompetens och resurser. Det sker ju redan mycket i Färjestaden, men samtidigt är det många som värnar om Mörbylånga. Men det handlar inte om prestige, utan om att hitta en bra organisationsform, betonar Jonas Jansson.

SISTA ORDET EJ SAGT

Allt fler av de äldre väljer att bo kvar hemma så länge som möjligt, varför det också finns ett ökat behov av korttidsboende, huvudsakligen på Rönningegården, för att avlasta de anhöriga.

Kommunens rehabiliterande förhållningssätt (vilket Ölandsbladet skrivit om tidigare) har också en stor inverkan på varför socialförvaltningen vill satsa mer på korttids- och rehabiliteringsplatser, dit vårdtagarna kan ”mellanlanda” efter en sjukhusvistelse innan de återvänder hem.

Omorganisationen av äldreomsorgen är inte något som kommer ske under en natt, det är en utdragen process som tar tid att verkställa, påpekar Jonas Jansson.

– Vi vill minimera omflyttningen och försöker störa så lite som möjligt i människors liv.

Nu skall ärendet beredas vidare. Slutgiltigt beslut tas inte förrän den 3 maj. Demensplatser på Äppelvägen i Färjestaden kvarstår fortfarande som ett alternativ, enligt socialnämndens ordförande Göran Backrot.

– Ur vårdsynpunkt kan det vara fördelaktigt med en samlad kompetens, men de anhöriga till de boende måste kunna besöka dem. Bor man långt i från blir det svårare.

Så ännu är inte sista ordet sagt. Det må vara ett rationellt beslut för tjänstemännen, men en desto hetare potatis för politikerna.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.