Annons
Nyheter

Utlandspraktik gav mersmak för öländska restaurangelever

Nyheter • Publicerad 19 november 2008

HALLTORP

Den 15 juli reste fem elever på hotell- och restaurangprogrammet på Ölands Gymnasium till Teneriffa för fyra månaders praktik på ett Sunwing-hotell. I början av november kom de hem.

Annons

Det var en entusiastisk kvintett som berättade om positiva erfarenheter och som mycket väl kan tänka sig att jobba på liknande ställen efter skolslutet nästa sommar. De fem som fick göra praktiken på varmare breddgrader är Olle Asp, Kalmar, Robin Alvarsson, Ålem, Pernilla Petersson, Degerhamn, Alexandra Hjalmarsson, Mönsterås och Sanna Ohlsson, Torsås. Sanna hade sin plats i receptionen medan de övriga var i kök och servis.

– Det spanska köket har en annorlunda kultur, men eftersom publiken till stor del är skandinavisk på hotellet är menyn anpassad, berättar de.

500 FRUKOSTGÄSTER

Sunwing Resort är en stor anläggning med omkring 240 lägenheter, vilket betyder mer än dubbla antalet gäster.

– Vi serverade uppemot 500 frukost. Därefter var det lunchbuffé och middagsbuffé och dessutom en á la carterestaurang.

Eleverna blev alla väl mottagna och fick med en gång ta lika stort ansvar som de fast anställda.

– Det var bara att köra direkt.  I köket talade vi spanska och lite engelska, vi hade ju gått en snabbkurs i spanska innan vi reste. Men det blev förstås en del teckenspråk. Spanjorerna är väl inte precis jättepedagogiska, så vi fick ta för oss själva. Och det är en helt annan hierarki, man går inte till vd i något ärende innan man talat med en mellanchef.

HAR FÅTT IN EN FOT

Praktik på Teneriffa innebär alltså att eleverna har fått in en fot på Sunwing.

– Det här är första gången för ett sådant här samarbete mellan skola och hotell. Praktiken har uppmärksammats på Sunwing och det  här visar ju att vår utbildning är gångbar och att eleverna har varit något av ambassadörer, säger Marianne Waters, hotell- turismlärare på Ölands Gymnasium.

Även de övriga eleverna i klassen har gjort sin 16-veckorspraktik, på olika platser i landet. Några av dem på välkända krogar, som Sturehof och Långbro Värdshus i Stockholm, och Fond, Aveny No1, Hos Pelle och Tvåkanten i Göteborg. I januari ska alla samlas för att redovisa sina erfarenheter från respektive håll.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons