Nyheter

Utländska turister skall lockas

Nyheter • Publicerad 11 april 2008

KALMAR LÄN

Idag påbörjas den största gemensamma satsningen någonsin för att utveckla besöksnäringen i Kalmar län. Kommande tre år niofaldigas insatsen och över 27 miljoner kronor investeras för att öka antalet utländska turister i regionen.

Målen fram till 2010 är att:

• Öka branschens regionala omsättning med 30 procent

• Öka antalet utländska gästnätter i regionen med 20 procent

• Öka företagens avkastning med 10 procent

• Öka regionens nationella marknadsandel varje år

Projektet tar sin utgångspunkt i länets fem största varumärken; Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby, Västervik, Glasriket, Kalmar och Öland. Avsikten är att genom dessa attrahera gäster som skapar intäkter till hela regionens besöksnäring. Det handlar till exempel om ökad samordning, bättre kommunikation mellan aktörerna, målgruppsanpassad affärs- och produktutveckling samt en effektivare marknadsföring och försäljning på ett antal utländska nyckelmarknader.

UTVECKLINGSSTÖD

Parallellt med projektet erbjuds näringens aktörer två olika utvecklingsstöd och det för turismen viktiga arbetet med att utveckla regionens infrastruktur fortsätter. Inledningsvis kommer fokus att ligga på regionens turistaktörer samt vilka produkter och tjänster de kan erbjuda. En ökad affärs- och produktutveckling kommer att initieras och nya tjänster testas. Projektets första gemensamma marknadsinsatser sker redan i vår i Danmark och Tyskland.

En grupp med privata och offentliga representanter för länets besöknäring har tillsammans lagt grunden till projektförslaget, som syftar till att skapa ökade intäkter och bättre resultat för såväl stora som små turistaktörer i hela länet. Projektet omsluter 27,6 miljoner kronor och finansieras av Regionförbundet i Kalmar län (10,6 miljoner), de fem medfinansiärerna (6.0 miljoner) samt EU: s strukturfond (11.0 miljoner).

– Det här är bland de större satsningarna som gjorts på besöksnäring utanför storstadsregionerna, säger Regionförbundets ordförande Leif Larsson. Det är en fullskalig investering som stärker hela länets konkurrenskraft, avslutar han.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.