Nyheter

Utländska turister skall lockas

Nyheter • Publicerad 7 november 2007

ÖLAND/KALMAR

Nu ska Öland, Glasriket och Kalmar slå sina påsar ihop som turistmagneter. Det är framför allt den internationella turisten som ska lockas hit med hjälp av unika paketlösningar som bokas direkt via en gemensam portal på nätet: Visit.se. Men smakar det så kostar det – 1,5 miljoner kronor ska var och en av turistorterna hosta upp ur egen ficka.

I Sverige ökade antalet utländska gästnätter på hotell, stugbyar, vandrarhem och campingplatser med nära 9 procent under förra året. Det visar 2007 års upplaga av Fakta om svensk turism och turistnäring. Data från FN-organet World Tourism Organisation (UNWTO), som också presenteras i publikationen, visar att det internationella resandet i världen ökade med 4,5 procent under 2006. I Europa var ökningen 4 procent. Sverige som destination har därmed haft en betydligt bättre utveckling än övriga världen. Den kakan vill självklart även Öland, Kalmar och glasriket ta del del av.

STARKA TILLSAMMANS

Ett steg i den riktningen Visit South East Sweden, en gemensam satsning för att locka internationella besökare till regionen. Men smakar det så kostar det – 1,5 miljoner kronor ska var och en av de tre besöksregionerna satsa ur egen ficka. Visit Sweden, som tidigare gick under namnet Sveriges turistråd, ska skjuta till ytterligare en tredjedel och dessutom hjälpa till med den omfattande marknadsföringen.

– Det här kommer inte bara att bli bra för regionen, utan det kommer att bli bra för hela Sverige, säger Thomas Brühl från Visit Sweden som dök upp på snabbvisit under presskonferensen i veckan.

– Vi är tvingade till att samarbeta. Öland, Kalmar och Glasriket är för små aktörer för att locka en internationell publik, men tillsammans blir vi starka, säger Rolf Edmark, ordförande i Ölands Turist AB.

OKÄNT UTE I EUROPA

Det märks att eldsjälarna bakom projektet, däribland Thomas Brühl, Gustaf Öholm, Rolf Edmark, kommunalrådet Johan Persson och Nybros kommunalråd Markus Lund, är nöjda med det gemensamma projektet. Ett projekt som sådde sitt första frö på ett frukostmöte på Strand Hotell i Borgholm för ganska exakt ett år sedan. Det var där projektet utvecklades till att bli ett samarbete mellan Glasriket, Ölands Turist AB och Destination Kalmar och med ett enda syfte – att locka den internationella och kapitalstarka turismen till regionen.

– Asiens turister vet knappt vad Sverige är för något och ute i Europa vet de vad Sverige är för land men knappast vad Öland ligger. Det är därför det är viktigt med ett samarbete som Visit.se, säger Rolf Edmark.

GEMENSAM PORTAL

Vad innebär egentligen det här projektet? Jo, det handlar om paketering: Genom en gemensam portal ska det bli enklare för turister från andra länder att boka hela paketlösningar direkt på webben. Det är där Gustaf Öholm, vd på Ötab och även på Destination Kalmars, uppgift att leda projektet från start till mål, men han kommer även som sagt att få stöd från Thomas Brühl, Visit Swedens vd:

– Det här projektet är livsviktigt för att regionen ska fortsätta vara en stark aktör i den ökande globala turismen. De regioner som överlever är de som lyckas att samarbeta. Ensam är inte längre stark i den globala världen, påpekar Thomas Brühl.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.