Utbildning till tusen för öländska besöksnäringen
Öländska företagare inom turistnäringen är hetast när det gäller att vidareutbilda sig. Snart är det dags.
Hela 38 företag, flest i hela Kalmar läns regioner, anmälde sig till en utbildningssatsning som sköts genom Karin Ekebjär, affärsutvecklare, på Regionförbundet i Kalmar län.
I veckan stod det klart att 7,9 miljoner kronor av EU-medel beviljats för en mängd olika kurser.
Vi har förstått att man inom besöksnäringen vill vidareutbilda sig och det känns ju verkligen roligt att tio procent av hela besöksnäringen i Kalmar län anmält sig till kompetenshöjande kurser. Den här satsningen initierades inom projekt Vinst, säger Håkan Brynielsson, chef för Regionförbundet i Kalmar län.
Leif Larsson, styrelseordförande för Regionförbundet, gläds också över att det blev ett ja från sociala fonden till att fördela dessa medel över hela länets besöksnäring.
Vi kommer att leverera utbildningar inom en mängd områden som marknadsföring och försäljning, ledarskap och företagsutveckling. Projekttiden är på ett och ett halvt år. Det går inte att söka så här i efterhand utan nu har vi våra 212 anmälda företag från hela länet.
Däremot påpekar företagsutvecklaren Karin Ekebjär att det finns möjlighet att söka en kurs i affärsutveckling direkt kopplad till besöksnäringen via medel från Landsbygdsakademin. Ett krav är att näringsidkaren ska finnas i en ort med färre än 3000 invånare.
I Kalmar län finns det 2400 företag inom besöksnäringen som i snitt har 2,8 anställda vilka drar in tre miljarder kronor till länet. Nu ska drygt 200 företag erbjudas en mängd olika utbildningar och det kommer att vara 800 deltagare.
Ja, och en vinst är ju att företagarna kommer att träffa varandra och lära känna varandra när de går på samma kurs, säger Leif Larsson.
De blir kurser som grundläggande datautbildning, kommunikation och försäljning på internet, tyska och engelska bland ett totalt kursutbud på 14 kurser som även riktar sig till länets samtliga personal på alla turistbyråer, som heter destinationsutveckling för turismansvariga på kommunal nivå.
En av de 38 företagarna på Öland som anmält sig är Ingela Haglod på Fothälsovården i Gårdby. Hennes förklaring på varför så många från Öland anmält sig är helt enkelt att de öländska näringsidkarna är vana vid att mötas.
Själv ingår hon i ett nätverk av 200 kvinnliga företagare runt omkring både Mörbylånga och Borgholm som träffas en gång i månaden för att lära känna varandra, hjälpa varandra och dra nytta av varandra.
Det är tack vare vår guldtjej på näringslivskontoret Gun Karlesand, som ordnar för oss med dessa träffar och ser till att vi kommer ut. Hon gör ett kanonjobb för oss företagare.
Några av de anmälda företagen är Anettes Delikatess, Ka Lerform, Albyboden, Klinta Camping, Ica Nära Skansen, Tomas Buss, Södra Ölands Livs med flera. Kurserna kommer att gå på orten i möjligaste mån. Tanken är att det ska ges kurser så nära som möjligt.