Nyheter

"Utan turism stannar Borgholm"

Nyheter • Publicerad 20 september 2012

BORGHOLM

– Borgholm står och faller med turismen.

Lisbeth Lennartsson (C), kommunalrådet i den norra ö-kommunen tvekar inte det allra minsta. Turismen är det viktigaste av allt…

Kommunalrådet i Borgholm, Lisbeth Lennartsson (C) har samma uppfattning som Catrin Sörenson om den gångna turistsäsongen på Öland.

– Det var den bästa sommaren på många år för handel och camping, säger hon.

Just Borgholms kommun har väl fortfarande auran som Turistkommunen på ön. I den södra ö-kommunen Mörbylånga visar beslutsfattarna ofta upp en något lättsammare inställning till turister och näringen som sådan – vilket dock inte är liktydigt med att man struntar i branschen och dess utveckling. Men i Borgholm är det, som sagt, mer av vinna eller försvinna.

– Ja, kommunen står och faller med turismen, säger också Lisbeth Lennartsson utan omsvep.

– Turistnäringen skapar mängder med arbete. Allt från handel till bygg- och anläggning. Och vi hade absolut inte haft den året runt-service vi har utan turismen.

ÖLAND RÄCKER

Det har under en längre tid skrivits spaltmetrar om Borgholms kommuns besvärliga ekonomiska läge. Lisbeth Lennartsson är nästan religiöst övertygad om att just turismen är räddningen för kommunen.

– Det vore fåfängt att hoppas på någon större tillverkningsindustri eller liknande. Det är den öländska turismen som kan hjälpa kommunen.

Och det medför?

– Att vi måste locka fler människor till Öland och Borgholm.

Var turistar då kommunalrådet själv om hon får bestämma?

Ja, hon är inte helt främmande för avstickare på fastlandet. Hon har till och med tältat och husbilat sig runt Sverige – i modern tid. Men om det gäller på allvar så:

– Man behöver inte åka någonstans om man bor på Öland.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.