Annons
Nyheter

Uselt intresse för klimatsmarta ”kontrakt”

Nyheter • Publicerad 4 december 2009

ÖLAND

Idag, måndag, startar det upphaussade klimatmötet i Köpenhamn där världens politiska högdjur ska samlas för att rädda planeten. Vanligt folk verkar dock ta det med ro. Vi har alla fått chansen av avge ett särskilt klimatlöfte. Det har 27 medborgare i Mörbylånga och 52 i Borgholm gjort...

Annons

För någon månad sedan kunde Ölandsbladet i sällskap med andra lokalmedia rapportera om att länet och därmed givetvis även Öland skulle utbilda särskilda ”klimatambassadörer” som skulle leda oss fåkunniga på rätta och framför allt klimatsmarta vägar.

I det sammanhanget skulle man också övertala oss vanliga dödliga att avge ett slags offentligt klimatlöfte (även på nätet förstås).

– Det kan låta märkvärdigt och stort, sa Annika Olsson (c) i en intervju med Ölandsbladet, men det gäller mest att se till sig själv och ställa frågan: vad kan jag göra? Hur kan jag förbättra läget i det lilla?

De båda ö-kommunerna lade ut ett särskilt formulär på respektive hemsida (eller ’portal’ som vissa tycker att det borde heta). Under rubriken: ”Avge ett klimatlöfte!”

Och vi fick veta att kommunen (i detta fall Mörbylånga) skulle gå före med att föra in energiaspekten i den fysiska planeringen, satsa på biogas, och köpa närproducerade och ekologiska livsmedel till kostverksamheten.

Vi medborgare skulle skriva under på att – Annika Olsson var en av de första som skrev ”klimatkontrakt” – åka mer kollektivt, släcka ljus, och hänga tvätten ute (i stället för att torktumla).

Dessutom skulle alla som nu skulle dra ett personligt litet strå till klimatstacken försöka påverka så många som möjligt att avge liknande löften.

Och hur har det då gått med den saken. Har folkmassorna samlats kring idén om att verka i det lilla genom att avge personliga och officiella klimatlöften?

Nja, uppslutningen kunde ha varit bättre.

I Mörbylånga har 27 personer avgivit sina löften. Borgholm är något bättre med 52.

Annons

Med tanke på att ön har cirka 25 000 invånare kan man knappast kalla det för en våldsam anslutning.

– Nej, det har varit lite magert, medger Eva Marie Adelgren, fokhälsosamordnare i Mörbylånga, och som också leder klimatkampanjen på kommunplanet.

• Och hur många ambassadörer har ni engagerat?

– Vi har inte någon för tillfället...

Det har alltså inte blivit någon riktig fart i klimatracet, trots intensiv mediarapportering om problemen så här strax inför Köpenhamnsmötet.

• Hur ska ni tackla det klena intresset?

– Jag har så sent som idag pratat med Bo Lindholm om detta (Bo Lindholm är hela länets ”klimatsamordnare”, red.). Och vi kommer att göra några insatser framöver.

• Som vad?

– Allt från ”mail-bombning” till torgmöten.

• För just nu är läget på klimatfronterna lite pinsamt, eller hur?

Annons

– Nja, jo det kan man väl säga. Men det kommer att bli mycket bättre. Och vi har hela 2010 på oss.

–Jag tror att det drar igång på allvar runt Earth Hour (Världsnaturfondens ”släcka-ljuset-jippo”, red.) i mars, säger Eva Marie Adelgren trosvisst.

Fotnot:De övriga kommunerna i länet är inte heller så klimat-alerta minsann: Kalmar har 93 kontrakt, Oskarshamn 23, Högsby 11...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons