Annons
Nyheter

Uppmanar till vattenkontroll

Nyheter • Publicerad 10 oktober 2012

ÖLAND

"Kolla din brunn" heter det nya projekt som nu genomförs i de öländska kommunerna. I många privata brunnar är bakterier ett problem nu kan du betala en tusing för att få reda på om du riskerar att bli sjuk av att dricka ditt vatten.

Annons

– Vad jag vet är det första gången vi gör en sådan här insats. På det här sättet vill vi göra folk medvetna om att det är viktigt att kontrollera sitt vatten, helst vartannat år eftersom den yttre påverkan kan förändras snabbt, säger Sten Forsberg, Miljö- och hälsoskyddsinspektör i Mörbylånga kommun.

– Det här är bara larvigt, de borde göra något åt de problem vi har istället, säger Gia Sundström från Källa som i Ölandsbladet för en månad sedan berättade om situationen med otjänligt vatten på grund av ett för högt antal koliforma bakterier. Hon konstaterade då att det slarvas med dikesrensningen, att dikena växer igen och avrinningen sedan förorenar dricksvattnet.

– Den upplysning och medvetenhet som saknas är ju att markägarna är skyldiga att sköta dikena. Folk är inte medvetna om att de ofta bär ansvaret för det dåliga vattnet och bygden riskerar att gå åt fanders om vi inte gör något åt det problemen.

1000 KRONOR

Sten Forsberg uppskattar att det handlar om 1500- 2000 privata brunnar bara i Mörbylånga kommun. Och enligt en undersökning som Socialstyrelsen gjort så klarar sig bara en femtedel av alla brunnar som utan anmärkning - lika många var faktiskt otjänliga. Det är detta kommunerna nu vill göra folk uppmärksamma på genom att låta folk kontrollera sitt vatten för en dryg tusenlapp.

– Det är en viss rabatt jämfört med ordinarie pris, säger Sten Forsberg.

MAGNUS ANDERBERG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons