Annons
Nyheter

Uppmanar till att se våldet

Nyheter • Publicerad 19 oktober 2012

KALMAR LÄN

– Vi behöver bli bättre på att se våldet, säger Camilla Areskog.

Annons

Hon har nyligen anställts av länsstyrelsen för att hjälpa kommuner och enskilda föreningar i arbetet med våld i nära relationer.

Borgholmsbon Camilla Areskog har i många år arbetat på socialtjänsten i Borgholms kommun. För en månad sedan började hon på länsstyrelsen, där hennes tjänst är del i ett samarbete mellan Socialstyrelsen och Sveriges länsstyrelser. Syftet är att öka medvetenheten kring den här typen av brott.

I Kalmar län gjordes förra året 225 anmälningar gällande misshandel och grov misshandel i nära relationer.

– Vi vet att det finns ett stort mörkertal när det handlar om våldsutsatta människor. Våld i nära relationer är komplext och svårt, vi behöver satsa på det här för att förstå problematik och konsekvenser. Vad pågår i dessa relationer och hur drabbas de inblandade, till exempel.

Hur kan ni minska mörkertalet?

– Jag har inget bra svar på hur vi exakt ska gå tillväga. Men man bör våga se och prata om våld.

SE VÅLDET

Varje år är det många kvinnor som dödas av en man de har eller har haft en relation till. Ofta har dessa kvinnor varit i kontakt med sjukvård, polis och kommun.

– Jag säger inte att det har skötts dåligt, men det kan alltid bli bättre.

Förutom vård och omsorg behöver de våldsutsatta även skydd på kort och lång sikt. Enligt Camilla Areskog måste kommunernas arbete med detta vara långsiktigt, strukturerat och samordnat.

Annons

Hennes roll handlar om att vara en stödperson för kommuner och enskilda föreningar, som kvinnojourer.

– Jag hjälper dem med information kring lagar och föreskrifter men också hur de ska bemöta drabbade personer, hur de ska bedöma risk och skydd för en person.

Efter en månads arbete har hon kommit en bit på väg.

– Jag har träffat kommuner och föreningar, och kommer att fortsätta med det för att skapa mig en bild av läget. Det ser så olika ut så jag försöker anpassa mig efter vilka behov som finns.

Enligt Camilla Areskog har Kalmar län redan idag ett bra arbete för att motverka våld i nära relationer.

– Det pågår många bra projekt som fått pengar från Socialstyrelsen, och kvinnojourerna tar ett stort ansvar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons