Nyheter

Upphittarna hoppas på näringslivet

Nyheter • Publicerad 6 juli 2012

BÖDA HAMN

Ocean Discovery och Deep Sea Productions finansierar hela expeditionen. Men de vill gärna att intresset från näringslivet ökar.

– Det finns en enorm potential för besöksområdet, säger Carl Douglas från Deep Sea Productions.

Hittills har Ocean Discovery och Deep Sea Productions finansierat expeditionerna själva. Men de hoppas att intresset ökar och att framför allt näringslivet hakar på.

– I det här landet krävs det att man står för fiolerna själva. Alla säger att det inte finns pengar, men pengarna finns. Det gäller bara att göra det här tillräckligt intressant, säger Richard Lundgren.

– Det finns en enorm potential för besöksområdet och även långsiktigt, säger Carl Douglas.

STORT STÖD

De känner ett stort stöd lokalt, nationellt och regionalt.

– Vi har har stor support från hamnkaptenen Tore Jonsson och lokalbefolkningen i Böda Hamn. Vi har varit här så många somrar tidigare och vi har nästan blivit ölänningar, säger Richard Lundgren och fortsätter:

– Detta är en stor operation som bygger på intresse och mångas välvilja. Vi känner ett stort stöd från gräsrötterna ända upp till kungahuset.

BRINNER STARKT

De är väldigt intresserade av vraket. De planerar att göra dokumentärfilm i 3D, böcker och hjälpa till med utställningar.

– Vi drivs av att berätta historierna och engagera folk i detta. Det brinner vi starkt för, säger Richard Lundgren, Ocean Discovery.

De är inte intresserade av att Mars ska bli ett likadant museum som Vasamuseet eller Kronanmuseet.

– Det är otroliga museer men man ska inte göra något likadant. Vi måste vara kreativa. Vi vill att man ska kunna gå in i slaget. Man ska få känslan av att man deltar, säger Richard Lundgren.

De hade tyckt att det hade varit roligt med en utställning i Böda Hamn.

– Det är något vi vill stödja. Det hade varit kul att få någon slags information nu. Jag tror det hade varit uppskattat av besökarna, för det är många som frågar vad vi håller på med, säger han.

ALEXANDER JENSEN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.