Uppföljning av fiskepolitiken: Nya problem för yrkesfisket
ÖLAND
Det svenska yrkesfisket står inför flera problem. Många fiskebestånd är utanför biologiskt säkra gränser och kan komma att försvinna. Havsmiljön är utsatt för olika hot. Det konstaterar miljö- och jordbruksutskottet efter att ha följt upp fiskepolitikens resultat och konsekenser.
Flera av problemen måste lösas på EU-nivå, menar utskottet. Men Sverige måste också fortsätta med att lyfta fram de problem som EU:s politik skapar för företagen och särskilt det småskaliga fisket. Utskottet har gått igenom utvecklingen inom yrkesfisket, vattenbruket, till exempel fiskeodlingar, och fisketurismen.
NÅGRA SLUTSATSER
• De fiskepolitiska insatserna har inte varit tillräckliga för att anpassa fiskekapaciteten till fiskemöjligheterna. Flera av insatserna har lett till problem för de småskaliga yrkesfiskarna, men det finns utvecklingsmöjligheter för det småskaliga fisket.
• Det finns stora problem i det nuvarande kvotsystemet. Det leder bland annat till att stora mängder fisk kastas tillbaka i haven och dör.
• Effekterna på fiskenäringen av EU:s strukturstöd är oklara. När det gäller skrotningsbidraget finns det tecken på att det är de fartyg som har åstadkommit det minsta uttaget av fisk som har skrotats. Det är därför oklart om syftet med skrotningsbidraget har uppfyllts.
• Det behövs enkla, tydliga och långsiktiga regler. Adminstrationen måste också bli enklare. Inom vattenbruket är det till exempel komplicerat att få tillstånd och tillsynen fungerar olika i olika delar av landet. Det är viktigt att förhållandet mellan fiskeföretagen, myndigheterna och forskarna förbättras.