Upp till kamp för vår svamp
ÖLAND
Det pågår en ständig – och för de inblandade förmodligen lönsam – kamp för att bevara varenda litet kräk, kryp och växt som funnits sedan Urakaipas tid. Och för ögonblicket är det svamp som gäller.
Naturvårdsverket sätter nu till alla klutar för ett ”Åtgärdsprogram för bevarande av svampar i kalkrika ädellövbärande fodermarker”. Det låter krångligt men alla som känner till Öland, fattar att det här med kalk och ädellövbärande fodermarker är något för oss – ja, det vill säga nu är det djävulssopp, sötdoftande spindling och blomspindling som gäller. Länsstyrelsen, som koordinerar åtgärdsprogrammet som det så vackert heter, begär nu att Mörbylånga kommun inkommer med ett yttrande i ärendet.
MÅNGFALDSKYRKA
Och yttrat sig har man gjort. Det verkar dock som kommunen, i det här fallet miljö- och byggnadschefen Mats Lindahl, gjort det utan sedvanlig entusiasm. Svaret till länsstyrelsen börjar med ett lätt sarkastiskt uttalanden om tidsrymden som kommunen fått på sig att tota ihop sina synpunkter: ”Undertecknad (det är alltså Mats Lindahl) som glädjande konstaterar att han fått tre dagar på sig att hantera ärendet...”
Inte blir det bättre när kommunen (genom samma Mats Lindahl) hävdar att ”åtgärder såsom röjning vidtas för att värna om arter som antagligen är vid sin geografiska existensgräns kan ifrågasättas.” Och att hävda detta är naturligtvis värre än att svära i den biologiska mångfaldskyrkan.
SPARKA SVAMP
Ett rejält grundskott mot miljöfanatikernas herravälde över det så kallade problemformuleringsprivilegiet är också följande, högst relevanta fråga: ”Man måste ställa sig frågan om människan skall gå in och försöka styra denna förändring genom sina riktade åtgärder som på sikt ändå kommer att visa sig verkningslösa.” Mörbylånga kommun har dock inget att erinra mot det upprättade åtgärdsprogrammet i sig. Men man konstaterar dock torrt att: ”Pengarna kanske kan användas till annat.”
Ölandsbladet, som givetvis inte har något emot biologisk mångfald eller ens svampar (åtminstone vissa ätliga), kommer här med ett tips som Povel Ramel plitade ner redan 1935:
”Upp till kamp mot vår svamp!
Varenda svamp du ser
en spark du ger
så att svampen rasar ner
och förökar sig till fler –
ty då får du sparka ner mer.”
VI tvivlar dock på att Naturvårdsverket eller länsstyrelsen skriver under på ett sådant åtgärdsprogram.