Unikt flottbesök i Borgholm: Fartyg vållade uppmärksamhet
BORGHOLM
Flottbesök hör inte till vanligheterna nuförtiden. Under onsdagen vållade därför HMS Nyköping stor uppståndelse bland borgholmsborna. Inte lika många märkte att den högteknologiska stealth-korvetten smög in i hamnen redan på tisdagskvällen.
Fartyget, som är en av fem korvetter i den så kallade Visby-klassen, liknar ingenting annat på böljan och är ett stycke svensk högteknologi som rönt stor internationell uppmärksamhet. HMS Nyköping är byggd och utrustad med stora krav på smygteknik (stealth). Det innebär att fartyget ger ifrån sig ett minimum av ljud, värme och radarreflexer och är därmed omöjligt för en fiende att upptäcka. De kantiga formerna och den nästan totala avsaknaden av ”fönster” associerar närmast till ett rymdskepp, och det gäller också stora delar av innandömet. Fartygschefen Carl David Philipson tog med Ölandsbladet på en rundvandring ombord, från bryggan och ner till maskinrummet.
KLARAR MÅNGA UPPGIFTER
– HMS Nyköping har en förhållandevis liten besättning och det beror på en hög automatisering. Alla funktioner sköts från bryggan, även övervakning av maskinrummet och start och stopp av maskinerna. Korvetten är ett så kallat multi-purpose fartyg, ett fartyg som klarar flera uppgifter; ytstrid, ubåtsjakt och minröjning, berättar Carl David Philipson och visar lastrummet i aktern där torpeder och sjunkbomber förvaras.
Här finns också en släpsonar, ett instrument som använder ljudets fortplantning i vatten för att upptäcka farkoster. Enkelt uttryckt handlar det om en stor kabeltrumma med en kilometer ”slang” med en givare i änden som rullas ut i aktern. På fartygets botten finns också en skrovfast sonar. (sonar kommer från engelskans sound navigation and ranging, reds anm)
– Och i det främre utrymmet finns det plats för luftvärnsrobotar.
På större delen av fartyget råder absolut fotoförbud, så till exempel i stridsledningscentralen. Men titta får man. Här finns 14 flygplansfåtöljer och lika många skärmar där det avancerade ledningssystemet sköts i ett lagarbete.
– Det gör att andelen officerare i besättningen är förhållandevis stor, förklarar Carl David Philipson.
MANÖVRERAS MED JOYSTICK
På bryggan ser man varken en pinnratt eller en kompass, här är det elektroniken som gäller och fartyget manövreras med en joystick.
– Förutom de elektroniska sjökorten har vi naturligtvis också vanliga papperskort, ifall tekniken skulle fallera. Men sannolikheten är inte så stor, övervakningssystemet larmar om det skulle bli spänningsfall och då startar ytterligare en generator med automatik.
I byssan, som köket heter till sjöss, jobbar två kockar och utrymmet är designat så att de når alla grejer inom en liten radie. I gunrummet, det vill säga officersmässen finns det med lite god vilja sittplats för alla 28 officerarna. Det används också som samlingsrum och sjukstuga och här finns även en storbilds-teve, särskilt uppskattat i dessa EM-dagar. (Gunrummet har fått sitt namn från att man på äldre fartygstyper hade ammunitionsförrådet innanför officersmässen, reds anm)
Besättningens hytter är inte så stora men komfortabla. Fyra beväringar delar hytt, medan officerarna har tvåbäddshytter. Och fartygschefen residerar, som sig bör, i egen hytt. I maskinrummet är allt prydligt och skinande blankt. Här ligger de fyra gasturbinerna, eller jetmotorerna om man så vill, och de två dieslarna som används vid lågfart. De senare är dessutom rejält ljudisolerade.
– Med lågfartsmaskineriet gör vi 15 ekonomiska knop och med turbinerna 35.
ÄR EJ RIKTIGT FÄRDIGBYGGT
Carl David Philipson påpekar vidare att fartyget ännu inte är riktigt färdigbyggt.
– Det byggs i tre steg, där det sista är vapensystemet. Och det är mycket som måste provas ut innan det kommer I Marinens tjänst. Eller för internationella insatser, som det också är konstruerat för.
HMS Nyköping är dock ett imponerande bygge som ligger i högteknologins framkant, sett i ett internationellt perspektiv.
– Jag vågar nog påstå att det ligger framför framkanten, säger Carl David Philpson.
Det första fartyget i serien av fem sjösattes år 2000 och döptes till HMS Visby. Ett år senare sjösattes HMS Helsingborg och året därpå HMS Härnösand. 2005 var HMS Nyköping klar för att gå av stapeln och ett år senare HMS Karlstad.
ROLF NILSSON
Fartygsfakta
- Längd: 72 meter
- Bredd: 10,4 meter
- Djupgående: 2,4 meter
- Deplacement: 650 ton
- Skrov: Kolfiberlaminat med Divinycellkärna
- Högfartsmaskineri: 4 gasturbiner på tillsammans 16 000 kW
- Lågfartsmaskineri: 2 dieselmotorer på tillsammans 2 600 kW
- Framdrivning: 2 vattenjetaggregat
- Fart: 35 knop (minst)
- Bestyckning: 57 mm allmålskanon, sjömålsrobotar, ubåtsjaktstorpeder, antiubåtsgranatkastare. Fartyget är även förberett för luftvärnsrobotar.
- Besättning: 28 officerare och 18 värnpliktiga
Källa: Försvarsmakten