Annons
Nyheter

Unik upptäckt i prästgården

Nyheter • Publicerad 10 februari 2014

Gärdslösa prästgård får snart en handikappanpassad toalett och i samband med de arbetena gjordes på måndagen en intressant upptäckt.

Bakom masonit och kakel kom det fram en väggmålning som sannolikt daterar sig till åren efter 1694 då prästgården uppfördes.

Annons

– Konstnären är okänd, vi har inte upptäckt någon signatur, men förmodligen finns det väggmålningar i hela hallen, säger Agneta Ericsson, styrelsemedlem i Föreningen Gärdslösa Prästgård och byggnadsantikvarie till professionen.

Den naivistiska målningen är på grund av tidigare ombyggnadsarbeten fragmentarisk, men motivet föreställer två byggnader som möjligen med konstnärens fria fantasi kan var prästgården. Här ser man också en karl som drar en skottkärra och en kvinna vom volmar hö. Och tittar man lite närmare upptäcker man två ekorrar och en hund.

Läs hela artikeln i tisdagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons