Annons
Nyheter

Unik stör-fångst i Kalmarsund

Nyheter • Publicerad 10 april 2009

 

ÖLAND

Annons

Unik är bara förnamnet. I torskgarnet sprattlade en 2,7 kilo stor stör!

– Är du säker på det? Stören är ju nästintill utdöd, utbrister Johan Modin, forskare vid Fiskeriverket.

Yrkesfiskaren Ulf Åkerlunds fångst i Kalmarsund är sensationell.

Utrotningshotad, närmast utdöd, försvunnen - en sökning på nätet på ”stör + Östersjön” berättar entydigt att stören inte finns i Östersjön, åtminstone inte på dessa breddgrader.

Yrkesfiskaren Ulf Åkerlunds fångst bevisar motsatsen och väcker stor uppmärksamhet bland forskarna.

– Otroligt sällsynt. Jag tror inte att jag hört talas om det i modern tid, säger Johan Modin på Fiskeriverket i Göteborg.

Ulf Åkerlund, rutinerad yrkesfiskare i Kalmarsund, är lika förundrad.

– Jag har fiskat i  sundet i 40 år och har aldrig fått upp en sådan här fisk. Det sägs ju att stören ska vara försvunnen i Östersjön sedan början av 1900-talet!

PAFF

Stören, 2,7 kilo tung och 78 centimeter lång, fastnade i ett av Åkerlunds torskgarn cirka en sjömil rakt väster om Wannborga. 

Annons

– Jag visste inte vad det var för fisk. Jag blev lite paff, berättar Ulf Åkerlund som placerade den sällsynta fångsten i en plastlåda fylld med vatten.

När Ölandsbladet träffar honom dagen efter garnfyndet är stören fortfarande i god vigör. Om än lite småsur. Högst motvilligt låter den sig avbildas.

– Det verkar vara unikt det här. Han är ju nästan släkt med hajen, säger Ulf med stadigt grepp om störens, mycket riktigt, hajliknande stjärt.

På Fiskeriverket begär forskaren Johan Modin genast in bildbevis.

– Det här är ju skitspännande! Förr fanns det stör längs den baltiska kusten, men här....stören är ju nästintill utdöd och är rödlistad, svartlistad, ja, alla möjliga färger.

NATURHISTORISKA?

Stören lär bli kvar några dagar till i Åkerlunds låda.

– Jag vet inte vad jag ska göra med den, säger Ulf rådvillt.

Fiskeridirektör Anders Kjellberg på länsstyrelsen har ett tips.

– Uffe borde slå en signal till Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm, de kan vara intresserade.

Annons

Johan Modin är mer inne på gourmetaspekten.

– Är det en hona eller en hane? I vanliga fall är det ju rommen man vill åt. Och det hade väl varit speciellt, stör-rom från Kalmarsund!

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons