Nyheter

Unik stenåldersboplats

Nyheter • Publicerad 19 mars 2010

RUNSBÄCK

Nu står det klart att det faktiskt har legat två stenåldersboplatser på de tre fastigheterna i Runsbäck, som ska göras om till villatomter.

Arkeologiska undersökningar utfördes sommaren och hösten 2008. Nu är rapporten klar och den visar att en av boplatserna är unik på Öland.

De som bosätter sig på de 30-talet planerade tomterna i Runsbäck, kommer att bo i ett område med väldigt gamla anor. Kalmar läns museums arkeologiska undersökning visar att marken varit en populär boplats under den tidiga stenåldern.

UNIKT FYND

De två olika boplatserna ligger nära geografiskt, men skiljer sig en del ifrån varandra.

Det mest häpnadsväckande fyndet gjordes på boplatsen i områdets östra del. Här fann arkeologerna spår av ett tvåskeppigt långhus av så kallad Mossbytyp. Enligt rapporten är huset det första som undersökts på Öland och ett av få Mossbyhus som identifierats och undersökts i östra Sverige. Ett hasselnötsskal från en kokgrop och spår av keramik visar att merparten av aktiviteterna kring det här huset skedde runt 3600 till 3300 före Kristus.

– Spridningen av fynd kring huset ger oss en möjlighet att undersöka och diskutera rumslighet kring en ordinär öländsk boplats från början av den yngre stenåldern, och fyndens utseende och jämförelser med andra områden ger oss en inblick i den tidens kontakter och sociala nätverk, skriver arkeologerna Kenneth Alexandersson och Ludvig Papmehl-Dufay.

STRIDSYXEKERAMIK

Samtliga fynd på den andra boplatsen visar att den använts under tidig stenålder. Det handlar bland annat om om kristianstadsflinta och en pilspets. Dessutom hittades tretton bitar av så kallad stridsyxekeramik, en keramisk kultur som enbart förekom i Sydnorge och södra Sverige. Den här keramiken fanns nedgrävd på en begränsad yta. Arkeologerna har dock haft svårt att tolka exakt hur bosättningen har sett ut här, eftersom marken delvis förstörts av en rotvälta samt ett tio meter brett VA-schakt som skär av det som kan ha varit en bostad.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.