Annons
Nyheter

Ungdomsgäng sköt raketer mot polishuset

Nyheter • Publicerad 24 april 2006

BORGHOLM

Det uppretade och stora ungdomsgänget gick till attack mot polisen i Borgholm med fyrverkeripjäser. Flera raketer träffade polishuset.– Mobbstämning med raseri och hat. Jag känner mig betryckt av deras uppträdande som var beklämmande, dum och omoget, kommenterar polisman Thomas Lönnqvist efter lördagskvällens dramatik.

Annons

Upprinnelsen till de upploppsliknande händelserna utanför polishuset i Borgholm ägde rum på Storgatan, vid lastbryggan till ICA.

– Där jag och min kollega Bo Johansson får syn på en mopedist vars moped vi fått in rapporter om, den går alldeles för fort. Så jag kör fram med polisbilen, får stopp på honom, kliver ur och tar tag i hans jacka - och då drar han iväg, men jag släpper inte taget vilket resulterar i att vi far i backen båda två.

skjuter raketer

Vid kontroll visar det sig att mopeden med ett enkelt handgrepp kan förvandlas från EU-moped ”klass 1” till lätt mc.

– Den går i nära 90 och killen, en väluppfostrad sådan men som fick panik, är misstänkt för våld mot tjänsteman – jag skrapade upp knäna samt ena handflatan – grov vårdslöshet i trafik samt olovlig körning, rapporterar Thomas Lönnqvist.

När 15-åringen tas till polishuset väntar ett större gäng ungdomar utanför.

– De är väldigt arga, skriker att så här få ni inte göra, spottar mot oss, en mycket otrevlig stämning där de är uppretade över någonting de egentligen inte har någon aning om, bara hört talas om via andrahands-uppgifter.

Under kvällen ökar ungdomarnas ilska och fler ansluter sig till mobben.

– Till slut handlar det 40-50 ungdomar och det körs med en enormt massa EU-moppar utanför – för fort, med släckta lysen, utan skyltar och i syftet att provocera oss. Det var ett ruskigt springande och körande.

– Det börjas även smällas med fyrverkeripjäser och raketer träffar polishuset. Raketer skjuts också tvärs över Storgatan och det är rena hönsgården med ett jäkla kacklande.

Annons

– Jag kan räkna till 10-15 stora knallar och det här börjar vid 22-tiden för att lugna ner sig vid två-tiden på natten. Tydligen tycker de här ungdomarnas föräldrar att det är helt okej att ungarna är ute så länge.

hatiska

I skydd av mörkret kissar några av 14–15-åringarna mot polishusets ytterdörr.

Polisen får mot natten tag i två av ungdomarna som skjutit mot huset och minst en av dem har efterräkningar att vänta.

Thomas Lönnqvist är förvånad, besviken och bestört över upploppet.

– Väldigt, väldigt omoget av ”mina” ungdomar. Väldigt, väldigt dumt. I synnerhet med tanke på att de inte visste vad som hänt, de var bara arga och hatiska ändå. Jag ser det som en samhällsbrist, de har inte lärt sig det här med lagar och regler.

Han riktar även kritik mot de föräldrar som under kvällen ringde till polisens sambandscentral i Kalmar – för att skälla på polisen!

– Likadant där, det är ju ett väldigt, väldigt moget beteende att ringa på andrahands-uppgifter...

– Jag är väldigt kritisk och efterlyser större föräldraransvar. Vet ni vad era ungar gör ute på kvällarna? Har ni koll på deras EU-moppar?

Den gångna helgen var även i övrigt turbulent med flera fall av skadegörelse.

Annons

Minst fem bilar i centrala Borgholm repades i lacken till stora kostnader för bilägare och försäkringsbolag.

Vid Folkets Hus på Storgatan kastade någon en varuvagn på LO-expeditionens fasad-och ljusskylt, varvid skylten gick i småbitar.

Under en fest på Sinus i Köpingsvik grillade ungdomar på den säsongs-stängda serveringens tak och förstörde en mängd stolar.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons