Annons
Nyheter

Ungdomarna väljer Mörbylånga

Nyheter • Publicerad 7 mars 2013

MÖRBYLÅNGA

Mörbylånga är länets mest expansiva kommun. En bidragande orsak kan vara att ungdomarna trivs ganska bra och att de gärna flyttar tillbaka efter utflykter till andra orter.

Annons

Den finns en relativt stor del av medborgarkollektivet där beslutsfattare och politiker i kommunerna har en ganska rudimentär uppfattning om vad man egentligen tycker och tänker – ungdomarna. Skulle man vara lagd åt det cyniska hållet kan man lätt dra slutsatsen att det beror på att ungdomarna inte tillhör valmanskåren. Men faktum är att det har pågått, och fortfarande pågår, ett brett upplagt arbete med att försöka pejla tankar, känslor och idéer hos det uppväxande släktet som sägs utgöra framtiden.

Regionförbundet har under flera år arbetat tillsammans med länets kommuner med olika undersökningar. En ofta återkommande akronym i de sammanhangen är LUPP – ett EU-projekt som uttyds lokal uppföljning av ungdomspolitiken.

– Rent konkret försöker vi ta reda på hur unga har det med skola, fritid, hälsa, trygghet och delaktighet, berättar Charlotte Gustafsson Alidzanovic från Regionförbundet för Ölandsbladet när vi dyker upp på ett ungdomsmöte i kommunborgen i Mörbylånga.

BUSSPROBLEM

Charlotte åker tillsammans med John Heyne runt i länets kommuner för att organisera dessa ungdomsmöten och få lite struktur på tyckande och tänkande hos såväl lokala tjänstemän och politiker som ungdomarna själva.

– Och ungdomarna är utsedda av skolornas elevråd för att formera så kallade ungdomsråd som kan verka som bollplank åt beslutsfattarna, förklarar John Heyne.

På tisdagseftermiddagen när Ölandsbladet dyker upp mitt i överläggningarna är ungdomar från Skansenskolan och Ölands Friskola i full färd med att lista sina problemkomplex. Tidigare under dagen har politiker och tjänstemän suttit och grunnat över vad de tror är viktiga ungdomsfrågor.

– Och det bli lite olika bilder över vad som de olika grupperna tycker är väsentligt.

• Som till exempel?

– Märkligt nog…eller kanske ändå inte, lyfte ungdomarna upp kommunikationer, säger John Heyne.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons