Annons
Nyheter

Unga gycklare i hårdträning

Nyheter • Publicerad 3 augusti 2007

SÖDRA MÖCKLEBY

Färgglada bollar flyger genom luften och skratten hörs lång väg från Folkets hus, där killar och tjejer mellan 12 och 16 år är samlade. Här tränar de gyckleri varje förmiddag under hela sånglägret.

Annons

Ute på gräsmatten håller den mer erfarna gruppen gycklare till, de som tränat varannan vecka hela året sedan förra sommarens sångläger. Det var då gycklaren Henrik Tynnhammar för första gången tog sig an lägrets ungdomar.

MOTION I BÖRJAN

Han är imponerad över hur snabbt ungdomarna lär sig. Inne i Folkets hus övar nybörjarna, de som är några år yngre och inte var med förra året.

– Så här första dagen får de duktigare öva utanför, så att inte de här inne ska påverkas av att de inte kan lika mycket. Men imorgon är de tillsammans så då börjar nedbrytningen, säger Henrik Tynnhammar och skrattar men fortsätter sedan på allvar:

– 50 procent av det här sitter i huvudet, man måste ha självförtroendet och tänka att man blir bättre även om det är jobbigt. Endel ger upp efter fem minuter men man ser också snabbt vem som har motivationen.

SITTER I HUVUDET

Emilia Björk från Skogsby är en av dem som gycklat sedan förra sommaren:

– När jag började med jonglering förra året kunde jag ingenting, det tar ett tag innan man lär sig. Och det blir mycket motion, särskilt i början när man måste böja sig ner och plocka upp bollarna hela tiden.

EGNA TRICK

Frida Palm är den enda i gruppen som lärt sig jonglera med stora knivar. Hon och de andra ungdomarna har utvecklats mycket under hösten då de träffats varannnan vecka för att öva. Det har blivit allt från akrobatik till styltgång och eldslukning.

– Det är ett roligt sätt att umgås. Och det finns så mycket att lära sig, det tar aldrig slut, säger Emilia Björk och fortsätter öva på sitt nya trick. Mitt i jongleringen kastar hon med enkelhet upp en boll i luften för att snurra runt, fånga den på nedvägen och därefter fortsätta jonglera

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons