Nyheter

Unga entreprenörer på jakt

Nyheter • Publicerad 11 maj 2011

FÄRJESTADEN/GÖTEBORG

På begränsad tid ska tre unga entreprenörer från Öland och Kalmar spruta ur sig idéer på företagslösningar. Det handlar om finalen av tävlingen Entreprenörsjakten och lyckas de så hägrar en inspirationsresa till San Francisco.

– Vi är oerhört taggade, säger Viktor Jarnheimer från Färjestaden.

Han utgör laget Peak Ideas tillsammans med John Wahlgren, Kalmar och Jan-Fredrik Wahlin som bor i Lund men ursprungligen kommer från Norra Kvinneby.

Entreprenörsjakten går ut på att tjugofyra unga entreprenörer skickas ut till fyra olika företag, där de ställs inför att lösa verkliga problem. De idéer och lösningar som kommer fram kan företagen sedan omsätta i verklighet.

Tävlingen är uppbyggd av tre deltävlingar och en final. Peak Ideas vann deltävlingen i Sundsvall och blev därmed direktkvalificerade till finalen som går i Göteborg imorgon, fredag.

– Troligtvis får vi då fem uppdrag och det gäller att lösa dem så bra som möjligt. I Sundsvall var det till exempel allt från att få fler att deklarera elektroniskt till Bolagsverket till att få fler ungdomar intresserade av skogsindustrin, säger Viktor Jarnheimer.

Och här handlar det verkligen om att leverera på beställning. Oftast har entreprenörerna bara en kvart på sig att lösa varje problem. För det krävs att laget har ett bra samarbete.

– Under en sådan här extremt stressig situation ställs allt på sin spets. Vi är väldigt olika men samarbetet har fungerat bra. Jag tror det är vår styrka att vi har olika kompetens och fungerar på olika sätt.

Vinsten är en inspirationsresa till San Francisco och Viktor tror på bra chanser.

– De lagen som är med är extremt bra, men vi är också extremt bra. Man måste gå in med inställningen att vi är lite bättre. Och även om vi inte skulle vinna så har det här varit helt fantastiskt, säger Viktor Jarnheimer.

INTERNETBASERADE FÖRETAG

Han är 20 år och har bara några veckor kvar på Stagneliusskolans ekonomi-program. Redan som 16-åring startade han sitt första företag och idag driver han flera stycken, framför allt internetbaserade.

Tillsammans med lagkompisen John Wahlgren startade han förra året företaget Repetition.se, ett utbildningsföretag på internet. När Ölandsbladet når Viktor befinner han sig i Haparanda, där han föreläser för rektorer och skolledning om hur man kan integrera läsplattor i undervisningen.

• Var ser du dig i framtiden?

– Nu efter skolan vill jag jobba med något eget företag, som har med Ipad-applikationer att göra. Sedan ska jag börja plugga igen och i framtiden vill jag jobba för ett företag, helst mitt eget.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.