Nyheter

Unesco varnar för vindkraft

Nyheter • Publicerad 22 oktober 2012

ALBRUNNA

Unesco varnar nu Mörbylånga kommun på allvar för konsekvenserna av vindkraftsutbygganden. Särskilt skjuter man in sig på det senaste projektet i Albrunna. Ett projekt som länsstyrelsen givit klartecken till.

I lördagens Ölandsbladet (20 oktober) kunde vi rapportera att länsstyrelsen givit klartecken till sex vindkraftverk ”i och i anslutning till Natura 2000-området Stora Alvaret, Mörbylånga kommun.”

Länsstyrelsens klartecken till de sex drygt 130 meter höga vindkraftverken i Albrunna i anslutning till Cementas stenbrott var lätt överraskande för många. Inte minst kommunalrådet Kent Ingvarsson (M).

– Jag blev överraskad att länsstyrelsen sa ja så pass snabbt och som det verkar utan pekpinnar och förbehåll, säger han.

Överraskade blev man, som det verkar, också på FN-organet Unesco. I ett brev ställt till den svenske ambassadören och permanente ledamoten av Unesco, Anders Ahnlid, varnar Unescos ordförande , Kishore Rao, i lätt förtäckta ordalag om konsekvenserna av de planerade vindkraftsbyggena:

”Detta exploateringsprojekt bestående av stora vindkraftverk medför en reell fara för de kulturella värden som Världsarvet utgör.”

KRISMÖTE

Denna varning från Unesco:s högsta ledning har föranlett Riksantikvarieämbetet (RAÄ) att be om länsstyrelsens bild av situationen. RAÄ:s begäran om upplysning i ärendet har i sin tur föranlett omedelbara åtgärder från länsstyrelsens sida.

– Jag ska träffa landshövding Stefan Carlsson och länsantikvarie Kjell-Håkan Arnell samt representanter för Lrf redan i kväll, säger Kent Ingvarsson som dock inte hunnit läsa brevet från Unesco när Ölandsbladet får tag på honom på väg över bron till Kalmar.

• Krismöte?

– Någonting åt det hållet. Vi måste i alla händelser svara.

Bortsett från den varningen, som citeras här ovan, påminner Unescos högsta ledning också om paragraf 172 i ”Operational guidelines” för de olika världsarven. I den paragrafen påpekas det blanda annat med kraft att alla större konstruktioner som kan påverka det aktuella världsarvet ovillkorligen måste underställas Unesco för granskning.

Det har hänt att Unesco plockat bort världsarvsstämpeln. Senast hände det i Dresden i Tyskland där ett brobygge medförde att staden förlorade sin status.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.