Underkänt för topp-kök
BORGHOLM
Smuts i det ena köket, bristande dokumentation i det andra Halltorps Gästgiveri får underkänt på två fronter.
Såväl det egna köket som det kök eleverna på Ölands Gymnasium huserar i klarade inte livsmedelsinspektörernas kontroll.
Flera av redskapslådorna är smutsiga, sägs det i en av kontrollrapporterna.
Båda verksamheterna får omdömet Underkänt och därmed ilskna röda gubbar i miljö- och byggnadsförvaltningens nyinrättade och webb-baserade Smiley-system.
Huvudköket på välrenommerade Halltorps Gästgiveri, vida berömt för förstklassig mat, har i den kontrollrapport som upprättades efter en oanmäld inspektion den 23 mars elva avvikelser, varav två bedöms som allvarliga.
SMUTS
Avvikelserna från gällande livsmedelslagstiftning gäller i flera fall rengöring.
Några axplock:
Det är smutsigt under stekbordet
Det är smutsigt under bänken med porslinsskålar
Det saknas dokumentation för rengöring
En av golvbrunnarna är smutsig
Flera av redskapslådorna är smutsiga
Som allvarlig avvikelse anges, förutom smutsiga redskapslådor, bristfällig dokumentation av nedkylningsprocesser. Dessutom visade den befintliga dokumentationen att den uppmätta temperaturen ofta ligger över riktvärdet fyra grader celsius.
STÄDAR BRA
Två dagar senare , den 25 mars, gjordes en föranmäld inspektion av Ölands Gymnasium-köket på Halltorps Gästgiveri och där hittades tolv avvikelser. En bedömdes som allvarlig; det saknas temperaturdokumentationer från nedkylningen.
Merparten av de tolv avvikelserna har sin grund i bristfällig dokumentation och till skillnad mot huvudköket riktas ingen större kritik mot städningen, eleverna håller sitt kök rent.
Båda köken kan räkna med nya besök från kommunens livsmedelsinspektörer.
Avvikelserna kommer att kontrolleras vid ett oanmält besök, sägs det i inspektionsrapporten gällande gymnasium-köket.
SLITAGE
Köksmästare Josef Weichl är måttligt road av uppmärksamheten och anser att fler fel begåtts.
Det här är inte rättvist. När det till exempel gäller nedkylning av mat är vi ambitiösa och har hårdare krav än de kommunen ställer, då får vi en allvarlig avvikelse för att vi missat det egna kravet men ändå klarat kommunens krav, invänder han indignerat och anser att avvikelserna gällande smuts i huvudköket på flera punkter tvärtom handlar om slitage.
Vi i köket anser att det mesta är slitage, har man en fläck som inte går bort på en kakelplatta eller i en låda handlar det om slitage. Varje kväll körs det med högtrycksspruta i köken och varje söndagskväll städas köket minutiöst i två timmar, jag vill se vilka andra restauranger som gör så. Det ligger i vårt eget intresse att hålla rent.
STELBENTA
Men okej - en golvbrunn, av femton, var smutsig under locket och det tar vi åt oss, vi är mänskliga, vi kan glömma, säger Josef Weichl och anser att inspektörerna är stelbenta.
Själv var jag inte här under inspektionen, men en av mina anställda ansåg att det var det mest förnedrande han varit med om.