Nyheter

Ulricas brandsläckare räddar möbleringen

Nyheter • Publicerad 13 mars 2009

ÖLAND

Finnes: brandsläckare designade konstnären Ulrica Hydman-Vallien.

Utgångspris: 1 500 kronor

– Detta kan bli verklig succé, hoppas Anders Byström, styrelseordförande för Ölands Försäkringsbolag.

Var finns din brandsläckare? Om du har någon?

– Min hänger bakom en dörr så jag slipper se den. Jag ska skaffa mig en så här istället och hänga den i vardagsrummet, säger Ulrica Hydman-Vallien och sneglar på de två brandsläckarna på bordet vid Vida Konstmuseums entré, båda designade efter Ulricas världsberömda koncept med ormar och spretig växtlighet.

– De är vackra och stiliga. Lite häftiga att ha på väggen, ler Ulrica nöjt.

MÖBLEMANG

Tanken hos Ölands Försäkringsbolag, som står bakom idén, är att brandsläckarna ska komma ut ur garderoben och få plats i finsalongen och därmed minimera tiden för ”leta-efter-brandsläckaren-när-elden-är-lös”.

– Något att möblera med, säger bolagets skadechef Stefan Nilsson som hoppas att 2 000 brandsläckare (200 produceras i en första omgång med säljstart i april) ála Ulrica Hydman-Vallien ska hitta köpare.

– Överskottet går till räddningstjänsten på Öland och ett embryo till gemensamt projekt är insatser för att minimera antalet anlagda bränder. Var tredje brand är anlagd och 60 procent av dessa bränder är verk av barn och ungdomar, säger Stefan Nilsson och funderar på informationskampanjer i skolorna.

BRANDBILAR?

Räddningschef Bengt Andersson hyllar konceptet:

– Mycket intressant och fantastiskt innovativt, jag hoppas ni säljer många!

Försäkringsbolagets styrelseordförande ser utvecklingsmöjligheter.

– Snart designar vi brandbilar också, garvar Anders Byström och erkänner synder, brandsläckarsynder.

– Jag och frun har många vanliga brandsläckare och de åker fram och tillbaka från diverse skrymslen eftersom de förfular. Ulricas brandsläckare kan få bästa platsen i huset och kan bli verklig succé.

Enligt Stefan Nilsson bör varje hushåll ha en brandsläckare och helst även en i reserv.

Oavsett design.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.