Annons
Nyheter

Tvist om stadshus fortsätter

Nyheter • Publicerad 5 februari 2007

BORGHOLM

Länsstyrelsen väljer den formella vägen i tvisten om renoveringen av stadshuset i Borgholm.– Anmälningsplikt gäller alla rivnings-, ombyggnads och tillbyggnadsarbeten, meddelar Anne-Li Fiskesjö och Kjell-Håkan Arnell på länsstyrelsen i ett beslut med delgivningskvitto.

Annons

Är ett större antal genomruttna fönster från krigsåren av kulturhistoriskt skyddsvärde?

Länsstyrelsens kulturminnesvårdsenhet anser att så är fallet medan kommunen är av en helt annan uppfattning.

– De här fönstren har gjort sitt. De måste bytas och ska givetvis ersättas av fönster som ser likadana ut, så rent estetiskt blir det ingen skillnad, ondgjorde sig kommunens fastighetschef Kenneth Hallberg för en vecka sedan i en intervju med Ölandsbladet.

OMFATTANDE

Även länsstyrelsen tycks ha ilsknat till. Enligt länsantikvarie Kjell-Håkan Arnell och Anne–Li Fiskesjö på länsstyrelsen uppfyller den gamla tingshusbyggnaden mycket väl kriterierna för byggnadsminnesförklaring. Därmed ska den också skyddas från större ingrepp.

– Anmälan till länsstyrelsen skall göras innan byggnaden på fastigheten Rådhuset 1 byggs om eller i övrigt ändras på ett sätt som väsentligt minskar dess kulturhistoriska värde, meddelar de i ett beslut som kom till kommunen under gårdagen.

– Ni har redogjort för era planer angående fastigheten vilka innebär omfattande ombyggnadsarbeten och förändringar av rubricerad fastighet, slår Arnell/Fiskesjö fast och drämmer till med anmälningsplikt för alla rivnings–, ombyggnads- och tillbyggnadsarbeten.

SÄTTS PÅ PRÄNT

Beslutet kan ytterligare försena stadshus-projektet där berörd personal under många år krävt drägligare arbetsmiljö. I dag saknas bland annat fungerande ventilation, samtidigt har va- och elsystemet sedan länge passerat ”bäst-före-datum”.

Länsstyrelsens beslut om anmälningsplikt innebär i praktiken att det som tidigare kunde informeras muntligen nu måste sättas på pränt. Det länsstyrelsen redan sagt nej till till är byte av fönster, sänkning av befintliga takkupor och byte av ett stort antal innerdörrar.

Kommunen har tidigare förklarat att de inte kan tillmötesgå länsstyrelsen på dessa punkter. För att inte störa den pågående dialogen med länsstyrelsen väljer kommunens tjänstemän att inte kommentera den nya skrivelsen från kulturvårdsminnesenheten. I beslutet säger Arnell/Fiskesjö att ”byggnadens strama monumentalitet skall bevaras och skyddas mot förändringar som riskerar att förvanska byggnadens historia”.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons