Annons
Nyheter

Tveksamma pengar till J.A.G.S

Nyheter • Publicerad 20 september 2007

SEGERSTAD

Vem beslutade att betala ut 2,3 miljoner kronor till J.A.G.S.-muséet? Kommunledningen begär dock nu att få tillbaka pengarna omedelbart. Samtidigt försöker revisorerna att reda ut hur muséet kunde få så pass mycket pengar utan något beslut. Dessutom jagar skattemyndigheterna J.A.G.S.-muséet i en momstvist på 600 000 kronor.

Annons

Någon gång under 2006, strax innan dåvarande kommunalrådet Saga Sigvardsson (c) skulle lämna över klubban till Kent Ingvarsson (m), fick näringslivschefen, Tage Selander, en uppmaning från kommunalrådet Sigvardsson att betala ut 2,3 miljoner kronor till uppförandet av ett museum för de så kallade J.A.G.S.-skulpturerna i Segerstad. Pengarna betalades ut, utan något som helst politiskt beslut. Något som får anses vara högst märkligt och som en av kommunens revisorer, Åke Danielsson, kommenterar med ett lakoniskt:

– Så får man absolut inte göra med skattebetalarnas pengar. Den interna kontrollen måste ha varit mycket dålig vid det tillfället.

MOMSTVIST

Den nuvarande kommunledningen har nu begärt att J.A.G.S.-stiftelsen ”omgående reglerar skulden till Mörbylånga kommun”.

– Vi har fått in ungefär 500 000 kronor. Så det fattas en del, säger Kent Ingvarsson i ärendet.

Kommunens revisorer kommer i ett extra sammanträde att försöka reda ut hur 2,3 miljoner av skattebetalarnas pengar kunde betalas ut på ett så pass lättvindigt sätt utan någon som helst attest av politiskt ansvariga.

– Vår rapport kommer att vara klar under fredagen, lovar Åke Danielsson.

Som om detta nu inte skulle vara nog ekonomiskt betungande för J.A.G.S.-stiftelsen har man också råkat i delo med skattemyndigheterna i ett momsärende där myndigheterna kräver stiftelsen på 600 000 kronor. Under tiden inväntar J.A.G.S.-stiftelsen på färska EU-pengar för att reda ut det ekonomiska moras man hamnat i.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons