Annons
Nyheter

Tvärstopp för snabbutredning

Nyheter • Publicerad 29 maj 2009

Blixtutredningen av de ekonomiska konsekvenserna vid en kommunsammanslagning har totalhavererat på grund av tidsbrist.

– Inte alls bra, det här visar att vårt krav om folkomröstning 2010 var rätt och riktigt, kommenterar Eddie Forsman, moderatledare i Borgholm.

Annons

– Det finns en förväntan bland folk att politikerna ska ta fram mer, folk vill veta mer, förklarade kommunalrådet Lisbeth Lennartsson efter kommunstyrelsens beslut att på moderaternas förslag snabbutreda, i folkomröstningens ”fem i tolv”, de ekonomiska konsekvenserna av en kommunsammanslagning.

Utredarna, politiker och chefstjänstemän från Borgholm och Mörbylånga, fick även i uppdrag att titta på möjliga omstruktureringar - allt för att innan det magiska datumet 7 juni ge folket en klarare bild av den annars så diffusa visionen av Öland en kommun.

Dimbankarna lär dock ligga kvar.

I veckan meddelade kommunchefen Lars Frick att uppdraget ”inte kommer att verkställas”.

– Jag har varit i kontakt med Mörbylånga och där gör man den bedömningen från såväl tjänstemän som politiker att det är för sent, att tiden är för knapp. Och vi i Borgholm kan inte göra utredningen själva, säger Lars Frick till Ölandsbladet och medger att uppdraget inte tillhörde avdelningen ”rutinartade”.

– Ingen enkel fråga att att utreda på tre-fyra veckor.

När beslutet om utredningen presenterades sades det att kommunledningen i Mörbylånga fattat samma beslut, de var med på utredningståget. Lars Frick känner inte igen den uppgiften.

– För mig var det här helt nytt när frågan lyftes vid kommunstyrelsesammanträdet den 12 maj och jag känner inte till att Mörbylånga skulle ha fattat samma beslut, möjligen hade Lisbeth Lennartsson en dialog med Kent Ingvarsson.

Moderatledaren Eddie Forsmans reaktion på beskedet från Mörbylånga samt Lars Frick är besvikelse.

– Det ska bero på för kort om tid och är naturligtvis inte bra. Dels strider det mot beslutet kommunstyrelsen fattade, dels ville vi moderater synliggöra möjligheterna av en kommunsammanslagning – det hade varit bra att få det gjort, resonerar den ivrige en-kommunförespråkaren Eddie Forsman och ser den akuta tidsbristen som ett bevis på att hans parti haft rätt.

Annons

– Det var därför, för att undvika tidsbrist, vi moderater ville vänta med folkomröstning till 2010. Då hade vi hunnit med den här utredningen, då hade folk haft tid att sätta sig in i frågan. Fast nu får vi göra det bästa av det.

Vinner två kommuner-lägret på att utredningen inte blir av?

– Det vet jag inte.

Kan tidsbristen bero på motvilja att syna frågan?

– Det kan ju vara så, det kan ju vara så....

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons