Annons
Nyheter

Två trafikolyckor på 136:an

Nyheter • Publicerad 7 augusti 2007

ÖLAND

UPPDATERADPå tisdagsmorgonen inträffade inom loppet av tio minuter två trafikolyckor på väg 136. Den mest dramatiska skedde vid niotiden  då en traktor kolliderade med en brödbil i Glömmingebacken.

Annons

– Av okänd anledning lyckades traktorföraren inte få stopp på ekipaget och körde in i bakdelen av lastbilen, säger Göran Andersson, räddningsledare på platsen.

Traktorn kom österifrån med två vagnslaster ärtor och lyckades inte med att bromsa det tunga ekipaget, utan åkte med låsta hjul rakt ut på 136:an där brödbilen kom söderifrån. Brödbilen välte vid kollisionen och for in genom ett staket till en intilliggande trädgård. Båda förarna chockades av olyckan och fördes med ambulans till sjukhus. Dock uppges de ha klarat sig undan händelsen utan allvarligare skador. Olyckan och det efterföljande bärgningsarbetet stoppade upp trafiken och köerna var tidvis mycket långa.

TUR I OTUREN

Inget fel har konstaterats med traktorns bromssystem. Traktorföraren misstänks därför för vårdslöshet i trafik.

– Han hade uppenbarligen inte avpassat hastigheten till situationen, då handlar det om vårdslöshet i trafik, säger Hans Larsson Trafikpolischef vid Kalmarpolisen.

Enligt Hans Larsson skulle situationen ha kunnat gå mycket illa.

– Det kunde ha slutat hur som helst. Man får nästan kalla det tur att det var en lastbil som blev påkörd och att kollisionen skedde med lastbilens bakre del. En personbil kunde gott och väl ha blivit mosad av det här tunga fordonet, säger Hans Larsson.

KÖKROCK

Minuterna innan händelsen i Glömminge hade en annan olycka inträffat på samma väg, strax söder om Stora Rör. Det var när en släpvagnsförsedd bil körde in på 136:an från en sidoväg som olyckan var framme. Den närmast bakomvarande bilen bromsade in, vilket inte uppfattades av bil nummer två och tre i ledet, med en kökrock som följd. 3 personer fördes till sjukhus med lindrigare skador, bland annat misstänkta whiplashskador.

Kökrockar är ett stort gissel i Ölandstrafiken på sommaren och 136:an är ofta hårt drabbad. Enligt Hans Larsson beror olyckorna oftast på att trafikanterna inte håller tillräckligt avstånd till varandra. Han påminner om att bilförare alltid ska se till att hålla minst tre sekunders avstånd till framförvarande bil.

– Tresekundersregeln är en gammal god regel som tyvärr inte alltid följs, säger Hans Larsson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons