Nyheter

Två stolar en för mycket

Nyheter • Publicerad 28 januari 2009

På den ena sidan förhandlingsbordet: Tommy Eliasson, ordförande för privatägda och kommunägda Ötab.

På den andra sidan: s-politikern Tommy Eliasson, vice-ordförande för Ölands Kommunalförbund.

– Först trodde jag att det var ett skämt, det är inte bra att sitta på två stolar samtidigt, kommenterar moderatpolitikern Eddie Forsman och får stöd från flera håll.

Tommy Eliasson är en av Ölands mest meriterade politiker med flera tunga uppdrag under socialdemokraternas röda fana. På visitkortet finns bland annat vice kommunstyrelse-ordförande i Mörbylånga, vice-ordförande i Ölands Kommunalförbund och ordförande för socialdemokraterna i Mörbylånga kommun.

Till mångas förvåning är han även, sedan en tid tillbaka, ordförande för turistbolaget Ötab där 91 procent av aktierna ägs av en samling företagare under namnet Vöab och resterande nio procent av Ölands Kommunalförbund.

Intressekonflikt, varnar många röster.

– Det är inte det optimala, säger Kent Ingvarsson, kommunalråd i Mörbylånga.

– Jag trodde att hans dubbla roll skulle som längst skulle vara mellan två styrelsemöten i Ötab och har väl därför inte tänkt på det så mycket, men som sagt, det är inte det optimala, fortsätter kommunalrådet i söder.

Kommunalrådet i norr, Lisbeth Lennartson, förklarar att hon talat med Tommy Eliasson om saken. Samt:

– Vid förhandlingsbordet är den lösningen mycket tveksam, då måste någon annan socialdemokrat gå in för Tommy. Vid det möte Ölands Kommunalförbund hade med Vöab/Ötab nyligen var det mer samtal än förhandling, det handlade om de minnesbilder som fanns om uppgörelsen mellan Vöab och kommunalförbundet i samband med genomförandet av affären, säger Lisbeth Lennartsson med borgen-uppståndelsen i färskt minne.

– Som jag förstått tog Tommy ansvar i en akut situation. Det är en tillfällig lösning som inte ska vara en längre tid, det har han lovat mig.

Moderaten Eddie Forsman berättar att han fått upprörda telefonsamtal om saken.

– Folk undrar och anser att det inte får gå till så här. Och först jag hörde det trodde jag att det var ett skämt. Jag tror inte att det är så bra att sitta på två stolar samtidigt, det rubbar förtroendet för politiken.

– Fast det där har Tommy säkert tänkt över noga.

Huvudpersonen i dramat tillbakavisar på intet sätt kritiken.

– Nej, nej det är ingen lyckad lösning och jag har sagt till ägarna att plocka in en ny ordförande så fort som möjligt.

En akut ordförandebrist är förklaringen, säger Tommy Eliasson.

– När Ötab hade styrelsemöte den 19:e december kom det ingen ordförande, plötsligt hade Lennart Ohlsson hoppat av. Då, mest för att någon skulle ro mötet i hamn, ställdes frågan till mig och jag tackade ja. Men jag är en högst tillfällig lösning, jag är tf ordförande.

– Faktum är att vi skulle ha haft sammanträde i Ötab nu på eftermiddagen (måndag), men det är, har jag fått meddelande om, inställt. Varför vet jag inte, säger Tommy Eliasson och sitter därmed kvar på den oönskade ordförandestolen i Ötab ett tag till.

– Men, som jag sa, jag har sagt till Rickard Teern och valberedningen att leta fram en ny ordförande så snabbt det bara går!

Sitter på två stolar. Och vill bort från den den ena.

”Jag har sagt till ägarna att plocka in en ny ordförande så fort som möjligt”, säger s-politikern Tommy Eliasson om ordförandeuppdraget i Ötab.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.