Annons
Nyheter

Två skall bli ett i Mörbylånga

Nyheter • Publicerad 13 september 2007

MÖRBYLÅNGA

För att få rutinerna att gå snabbare inom tekniska förvaltningen finns ett förslag att kommunens fastighetsägare ska samordnas.

Annons

– Vi hoppas kunna sjösätta planerna under 2008, säger kommunalrådet Kent Ingvarsson (m).

I en artikel i lördagens Ölandsbladet(den 8 september) var Lärarförbundet kritiska till att renoveringarna av Färjestadens skola dröjde alldeles för länge. I dagsläget hyr skolan sina fastigheter av tre olika kommunala institutioner; tekniska förvaltningen, Mörbylånga Fastighets AB och Mörbylånga bostads AB.

”ÄPPLEN OCH PÄRON”

Kent Ingvarsson tror att en av anledningarna till att åtgärderna av skolan dröjde, är att det var oklart varifrån pengarna skulle tas.

– Det är som äpplen och päron i samma burk eftersom Fastighetsbolaget och Mörbylånga bostads AB tillhör tekniska förvaltningen, säger han.

För att undvika att situationen med Färjestadens skola upprepas på annat håll i framtiden tittar kommunen nu på olika möjligheter att förändra verksamheten. Ett av förslagen är att Mörbylånga Fastighets AB och Mörbylånga bostads AB blir ett fastighetskontor.

KORTARE ORDERVÄGAR

Kommunens fastighetschef Tommy Herrloff menar att Kent Ingvarssons förslag har sina fördelar:

– Det skulle bli kortare ordervägar och mer naturligt att gå till kommunstyrelsen med frågor.

Några nackdelar vill han dock inte uttala sig om förrän planerna aktualiseras. Även Mörbylånga Fastighets AB:s vd Tage Selander har svårt att säga något eftersom han inte känner till planerna.

Annons

Redan 1993 kom Mörbylånga Bostads AB:s vd Per-Olof Linde med ett förslag om att bolaget skulle ta över all fastighetsskötsel i kommunen. Ett förslag som ej fick politiskt stöd. När frågan nu är uppe igen, är Per-Olof Linde positiv men menar att beslutet måste vara väl genomtänkt.

MER LOGISKT ATT SAMLA

– Det är mer logiskt att ha all förvaltning på ett ställe med gemensam skötsel. Men innan kommunen tar ett beslut måste den ha ett mål att sikta på, säger han.

För att komma fram till detta mål menar han att kommunen måste ta fram ett ordentligt underlag för att vara helt på det klara på med vad som behövs i framtiden.

– Man bör inte sticka upp förslaget förrän man har krattat manegen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons