Nyheter

Två omkom i sjödrama öster om Öland

Nyheter • Publicerad 1 november 2006

Klockan 15:40 på onsdagseftermiddagen uppfattade Sjöräddningscentralen Göteborg ett nödanrop från det svenska fartyget Finnbirch i position mellan Öland och Gotland. Man hade då 40 graders slagsida och riskerade att sjunka, vilket man senare gjorde. I området rådde vid olyckstillfället hårt väder med stormvindar och 4,5 meter höga vågor.Finnbirch är ett Roro-fartyg, 155 meter långt med 14 mans besättning. Fartyget var på resa mellan Helsingfors och Århus.

Ett flertal handelsfartyg anmälde sig omedelbart, de befann sig endast ett fåtal sjömil från haveristen. Sjöräddningscentralen larmade ut räddningshelikopter från Visby och Ronneby.

Holländska fartyget Marneborg var snabbt på plats, efter drygt 15 minuter. Kl 16:00 meddelade Marneborg, att den nödställdes babordssida nu är i vattnet. Ingen kontakt med haveristen längre.

Helikopter 997 från Visby framme på plats kl 16:20. Från helikoptern meddelas att man ser besättningen ovanpå fartyget.

Senare under kvällen kapsejsade Finnbirch, men tolv av de fjorton besättningsmännen var vid 22-tiden räddade. Ytterligare en besättningsman hittades senare, men han avled på sjukhuset.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.