Annons
Nyheter

Två kvar i kommunchefstävlingen

Nyheter • Publicerad 15 oktober 2012

MÖRBYLÅNGA

Tävlingen om vem som ska få sätta sig i kommunchefsstolen i Mörbylånga går in på sluttampen. Från början var det drygt 40 kandidater. I slutronden är det två kvar…

Annons

Att vara kommunchef, särskilt i en relativt liten landsbygds- eller som i Mörbylångas fall förortskommun, är en relativt makttyngd position. Ofta fungerar det så att den ende heltidspolitikern, det vill säga kommunalrådet, och kommunchefen bildar en slags (in-)formell ledarduo.

Visserligen är kommunchefen, precis som alla andra tjänstemän, underställda politiska beslut. Men, och det är ingen hemlighet, det finns goda möjligheter för en driftig kommunchef att sätta sin prägel på den kommun han eller hon är satt att arbeta med.

Vem som sitter på just den posten kan alltså vara av synnerlig vikt.

Mörbylångas nuvarande kommunchef, Staffan Larsson, har med ålderns rätt aviserat sin avgång. Följaktligen har Mörbyånga kommun sökt över landet efter lämplig ersättare.

KVALIFIKATIONER

Vilka kvalifikationer ska då en kommunchef i Mörbylånga kommun besitta?

Enligt en sammanställning Ölandsbladet fått ta del av via personalchefen Christina Lavesson (men som även stått i annonser) är det inga särskilt uppseendeväckande egenskaper som efterfrågas:

• Goda ledaregenskaper – ja, är man chef så…

• Strategisk och nytänkande – låter bra, men vad betyder det?

• Lämplig akademisk utbildning – vi förstår att olämplig utbildning inte funkar. En raketforskare hade inte fått jobbet.

Annons

• Erfarenhet av att leda en större organisation – självklart…

• Analytisk – bra på sudoko?

• Vana vid att fatta långsiktiga och övergripande beslut på strategisk nivå – det vill säga ungefär som punkt två med andra ord.

• Bra att uttycka sig i tal och skrift på svenska och engelska – lite tamt, särskilt som Tyskland är vår största handelspartner och har en turistmassa som vi gärna vill locka hit. (Bortsett från alla dessa resor till Grüne Woche i Berlin…).

TVÅ KVAR

För någon månad sedan kunde Ölandsbladet presentera listan på cirka 40 sökande. Dessa 40 har nu genomgått en hårdgallring.I dagsläget finns det endast två kandidater kvar.

– Vi är nöjda med urvalet, försäkrar Christina Lavesson, som dock inte vill yppa vilka av kandidaterna som är kvar till slutmanglingen.

Enligt vad Ölandsbladet erfar från välunderrättade källor så återstår nuvarande kommunchefen i Torsås, Jan Darell, samt enhetschefen vid lantmäteriet i Gävle, Monica Högberg.

Båda dessa sökande kommer nu att utsättas för en extern konsultgranskning innan avgörandet faller.

• När ska den slutgiltiga utnämningen ske?

– Vi bör vara klara vid årsskiftet, tror Christina Lavesson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons