Nyheter

Två års fängelse blev fem

Nyheter • Publicerad 25 oktober 2012

 

Den 43-åriga kvinnan tyckte att två års fängelse för att ha huggit kniven i ryggen på sin expojkvän i Kastlösa var för mycket. Därför överklagade kvinnan till hovrätten.

Nu skärper hovrätten domen mot henne till fem års fängelse.

Det var inte riktigt så 43-åringen hade tänkt sig när hon överklagade tingsrättens dom mot henne. Hovrätten gick nämligen helt på åklagarens linje, som också hade överklagat tingsrättsdomen.

Det var den 17 juli i somras som bråket mellan ett Vetlandapar eskalerade. Paret hade åkt till Kastlösa för att om möjligt försöka lappa i hop sitt förhållande.

Det gick inte alls.

Den 33-årige mannen gjorde slut och började gå till fots mot Färjestaden. Hans 43-åriga exflickvän smög efter och hann ikapp honom efter en dryg kilometer.

Med kraft högg kvinnan en kniv i ryggen på mannen och sprang sedan från platsen. Mannen lyckades ringa ambulans med sin mobil. Detta och att knivbladet med en hårsmån undvek viktiga organ räddade hans liv.

Tingsrätten dömde kvinnan till två års fängelse för grov misshandel.

För hovrätten försökte kvinnan åberopa ”nödvärn”, att expojkvännen skulle ha varit hotfull mot henne tidigare och att hon därför haft kniv för att skydda sig.

Men hovrätten valde i stället att skärpa straffet mot kvinnan. Rubriceringen blev försök till dråp istället för grov misshandel.

Mannen hade kunnat avlida, konstaterar hovrätten.

Kvinnan har haft gott om tid att tänka när hon sprungit efter mannen med kniven. När hon sedan lämnat honom med kniven i ryggen så har hon visat likgiltighet genom att vare sig larma eller se till hans skador.

Skadeståndet som kvinnan ska betala mannen höjs också från 44 000 kronor till 75 000 kronor.

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.